eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke (j) egy Togg márkájú autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek (b) a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Törökország - a nap hírei

Jelentős légúti járvány zajlik Magyarországon – erősítette meg a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. A Szerb Haladó Párt győzött a szerbiai előrehozott parlamenti választáson

Kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Törökország. Az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök írta alá Budapesten. Orbán Viktor az aláírást követő sajtótájékoztatón bejelentette: Magyarország uniós elnöksége során mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálják az EU és Törökország közötti vámuniót és a vízumliberalizáció ügyében is támogatja Törökországot.

Katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező török elnököt a magyar államfő. Novák Katalin és Recep Tayyip Erdogan négyszemközti tárgyalásán elhangzott: Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából, de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is. A két elnök az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett.

Rendkívüli csúcstalálkozót tart az Európai Tanács február elsején - jelentette be az Európai Tanács elnöke. Charles Michel ismertetése szerint az Európai Unió tagországainak vezetői a hosszútávú uniós költségvetés félidős felülvizsgálatáról egyeztetnek majd. A felülvizsgálatára vonatkozó javaslat egyebek mellett Ukrajna számára 50 milliárd eurós segélycsomagot tartalmaz. Orbán Viktor kormányfő megvétózta az Ukrajnának ígért pénzügyi támogatásról szóló javaslatot.

Újabb szankciós csomagot fogadott el Oroszország ellen az Európai Unió Tanácsa. A brüsszeli közlemény szerint az intézkedések az orosz gazdaság legfontosabb ágazatait célozzák, és megnehezítik az uniós szankciók megkerülését. Az EU tilalmat vezet be egyebek mellett a gyémántok közvetlen vagy közvetett behozatalára Oroszországból, továbbá korlátozásokat vezet be olyan ipari termékek kivitelére és behozatalára, amelyek jelentős bevételt generálhatnak Oroszországnak.

Megtartotta alakuló ülését a Költségvetési Munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével. Az új kormányzati döntéshozó fórum feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme, a hiány és az államadósság csökkentése. Varga Mihály ismertette: 2026-ra 60 százalék alá csökkentik az adósságrátát, szerinte ez az alapja a következő évek magas ütemű gazdasági növekedésének és az újabb adócsökkentéseknek.

Jelentős légúti járvány zajlik Magyarországon – erősítette meg a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke az Inforádióban. Békássy Szabolcs elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központba érkező minták szerint a légúti megbetegedések többségének hátterében a koronavírus fertőzés igazolható, de egyre több az influenzás megbetegedés is. Hetente több mint 260 ezren fordulnak orvoshoz.

A Dunán és a Tiszán is levonulóban van az árhullám – mondta el az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: a Kárpát-medencében és vízgyűjtő területein nincs utánpótlása a korábbi nagy csapadéknak, a dunai és tiszai árhullámok levonulóban vannak, a középső és az alsó szakaszokon még áradnak a nagyobb folyók. Szólt arról is, hogy a Velencei-tó és a Balaton vízszintje emelkedik.

Történelmi mélypontra esett Magyarországon a születésszám. Az elmúlt egy évben 86 ezer gyerek született, ez negatív rekord. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben 6.780 gyerek jött világra, ez csaknem 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Tavaly novemberhez képest a születések száma 6,9, a halálozásoké 5,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás így tovább lassult.

Jogszerű volt a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet decemberi sztrájkja – döntött másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. A szakszervezet közleménye szerint az Ítélőtábla megerősítette az elsőfokú bíróság döntését és a munkáltató Volánbusz Zrt. kérelme elutasításra került. Az Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet arra hivatkozva döntött a tiltakozó akcióról, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az állami gázszolgáltató számlázási gyakorlatának átalakításáért az MSZP. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője elmondta: az MVM rendszeresen irreálisan magas összegű gázszámlákat küld ki ügyfeleinek. Hozzátette: a gázszolgáltató az ügyfelekkel szemben méltánytalanul járt el, és kamatot kéne fizetnie a pénzük használata miatt jár.

A Szerb Haladó Párt győzött a szerbiai előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon. Az országos választási bizottság 58,7 százalékos részvételi arányról számolt be az előrehozott parlamenti választáson. Az országos választást a voksok 46,7 százalékának megszerzésével a 2012 óra kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte meg. A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,5. A Vajdasági Magyar Szövetségnek hat politikusa kerülhet be a parlamenti patkóba.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×