eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A partfalat csapkodják a hullámok az erős északi szélben a balatonfenyvesi strandon 2014. március 5-én. A Balaton vízszintje elérte a 129 centimétert, ez 19 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását február 28-án, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték, azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a tóba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért a következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani. Szakemberek szerint a várhatóan tovább erősödő északi szél kinyomhatja a Balaton vizét a mélyebben fekvő településrészekre.
Nyitókép: MTI/Varga György

A hétvégén a Balaton ismét mindenkit meglepett, de mi van az áradó folyókkal?

A Dunán és a Tiszán is levonulóban vannak az árhullámok - számolt be az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella elmondta azt is, hogy a Velencei-tó vízszintje meghaladta az 1 métert.

A Kárpát-medencében és vízgyűjtő területein ezekben a napokban megnyugodott az időjárás, nincs utánpótlása a korábbi nagy csapadéknak, a dunai és tiszai árhullámok levonulóban vannak, igaz, a középső és az alsó szakaszokon még áradnak a nagyobb folyók, helyenként a kisebbeken is előfordul - például Észak-Kelet-Magyarországon -, hogy másodfokú készültség van érvényben.

"De alapvetően a most következő napokban utánpótlása nincs az árhullámoknak. Ez azt jelenti, hogy a kollégák fokozott figyelőszolgálatot látnak el, de sehol nincs szükség semmilyen olyan beavatkozásra, ami az állami védvonalakat érintené" - fogalmazott az InfoRádió megkeresésére Siklós Gabriella, az országos vízügy szóvivője.

A Velencei-tó és a Balaton töltöttségére kitérve elmondta, mindkét nagy tavunk vízszintje folyamatosan és látványosan emelkedik.

"A Velencei-tó például december eleje óta 15 centit emelkedett, most már a 100 centit is meghaladta a tó vízállása,

hétfő reggeli adat szerint 102 centiméteres a tó vízszintje. Egyelőre ez nagyon-nagyon jó hír, kell is a csapadék mindkét nagy tavunknak, a Velencei-tó helyzetének most mindenki nagyon örülhet" - fogalmazott.

Ami a Balatont illeti, a vízügy honlapján szereplő adatok szerint novemberben volt 102 centi magas, azóta gyakorlatilag minden nap emelkedett, néha stagnált a szint, jelenleg 116 Siófoknál.

A Balaton vízállásának alakulása november óta
A Balaton vízállásának alakulása november óta

A vízügy korábban azt is ígérte, hogy időben fognak szólni, ha szabályozási cselekvés lesz, a Sió zsilipjét egyelőre zárva tartják, nem húzzák ki a Balaton "dugóját", mint néhány hónappal ezelőtt, amikor új hajócsodákat úsztattak Komáromból le a Sió Duna-torkolatáig, majd fel Siófokra, aztán az új zsilipnél be a magyar tengerre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×