eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aleksandar Vucic szerb államfő, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke beszél támogatóihoz az előrehozott parlamenti választás, valamint elnökválasztás utáni eredményvárón Belgrádban 2022. április 3-án. Vucic szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Még erősödhetett is a magyarok szövetségese az előre hozott szerbiai választásokon - szakértő

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben - közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, tegnap késő este.

Egyelőre minden felmérés azt mutatja, hogy a Szerb Haladó Párt győzedelmeskedett és maradhat kormányon - nyilatkozta Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet kutatója az InfoRádióban. Hozzátette, a 2022-es parlamenti választásokhoz képest még javított is egy kicsit az eredményein, így elképzelhető, hogy koalíciós partnerre sem lesz szüksége a kormányalakításhoz. Mint mondta, Ettől függetlenül egy viszonylag erős ellenzéke lesz a kormánypártnak, valamint szinte garantálható, hogy hogy a Szerb Haladó Párt a "természetes szövetségeseivel", a Szerb Szocialista Párttal és a Vajdasági Magyarok Szövetségével fog koalícióra lépni.

Az ellenzék kapcsán azt mondta a szakértő, hogy ezen a választáson szinte semmi esélye nem volt annak, hogy győzzön, és Szerbiában most kormányváltás történjen. Úgy véli, az viszont érezhető, hogy az elmúlt hónapokban, különösen a tavasszal történt merényletsorozatot követően az állampolgárok elégedetlenek voltak a kormánypolitikával, Aleksandar Vučić elnök népszerűsége is csökkent. Így, ha nem is a kormányváltás, de a megerősödés, az ellenzéki pozícióba való visszatérés mindenképpen ott lebegett a szemük előtt.

Németh Ferenc elmondta azt is, hogy

a Vajdasági Magyar Szövetség valószínűleg meg fogja tudni tartani képviselőcsoportját a belgrádi törvényhozásban.

Jelenleg csupán nem hivatalos részadatok állnak rendelkezésre, azonban úgy véli, a VMSZ hozta a 2020-as és 2022-es eredményeket, valamennyit még erősödött is. Valószínűleg öt, de lehet, hogy hat képviselője is lesz, így pedig külön frakciót is létre tud majd hozni a parlamentben.

A vajdasági tartományi választáson is jól szerepelt a VMSZ, a kisebbségi listák közül az első helyen végzett - mondta a kutató. Hozzáfűzte, ez is megegyezik mind a tavalyi, mind a 2020-as eredményekkel. A tartományban is nagyjából azok az eredmények születtek, amikre a közvélemény-kutatók számítottak, tehát itt is a Szerb Haladó Párt került ki győztesként.

A Magyar Külügyi Intézet szakértője azt is elmondta, hogy

matematikailag a Szerbiai Haladó Párt tudna önállóan is kormányt alakítani, a 250 fős törvényhozásból több mint 125 képviselővel rendelkezik,

viszont, ahogy fogalmaz, sokkal elegánsabb lenne kifelé, első sorban az Európai Unió irányába, ha nem egyedül kormányozna, hanem koalíciós partnerekkel - ez demokratikus üzenetet közvetítene. Ezek a partnerek (Aleksandar Vučić elnök elmondása alapján is) azok a pártok lesznek, mint eddig, azaz a Szerb Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×