eur:
389.67
usd:
359.52
bux:
66181.08
2024. február 26. hétfő Géza
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Hatvanmilliárd forintot várnak Magyarországtól, a kormány elmagyarázza, hogy miért nem fizet

A Pfizer jogi eljárást indított Magyarország és Lengyelország ellen, mert a két ország nem vett át vakcinákat a cégtől.

A Politico birtokába jutott dokumentumok szerint a magyar kormány összesen hárommillió adag koronavírus elleni vakcinát nem hajlandó átvenni és kifizetni – írja a penzcentrum.hu a lap alapján.

A magyarok az ukrajnai háborúra hivatkozva nem voltak hajlandók átvenni a szállítmányt és kifizetni. Mintegy

60 milliárd forint a tét.

Közben azt írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Magyar Nemzetnek, hogy a vakcinákat az unió „feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette rá a tagállamokra”. Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy mégsem tart igényt a második körös közös EU-s beszerzésű Pfizer-vakcinákra. A kormány hozzátette: „A Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe az Európai Bizottságban”.

A kormányzat már 2021-ben arról beszélt, hogy az Európai Bizottság mindössze egy napot adott a tagállamoknak arra, hogy eldöntsék, kérnek-e Pfizer-vakcinát, és ha igen, mennyit. A magyar kormány végül kért oltóanyagot, 2022 novemberében viszont már visszamondták ezt.

Hasonló okból perlik egyébként Lengyelországot is, Romániában pedig azért robbant ki botrány, mert az akkori kormány túl sok vakcinát rendelt, ezzel pedig kárt okozhattak a román költségvetésnek.

Az Európai Bizottság vakcinabeszerzései körül több eljárás is zajlik, a The New York Times például azokat az SMS-eket szeretné kiperelni, amikben Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyélbe ütötte az üzletet - írta a Telex.

Az EB másképp gondolja

Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – mondta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő, reagálva arra, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.

Stefan De Keersmaecker szerint a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amiben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott döntöttek arról, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükség.

Később több tagállam is változtatni szeretett volna ezeken a szerződéseken, aminek oka lehet, hogy a Pfizer késett a vakcinák kiszállításával. A Népszava szerint Magyarország is változtatni akart a Pfizerrel kötött szerződésén, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodása maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik most.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 16:09
×
×
×
×