eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Pfizer-vakcinák: ez a baj a magyar oltottakat is érinti

Egy nemrégiben elvégzett multicentrikus vizsgálatban kiderült, hogy a Pfizer-vakcina alkalmazásakor több tünet jelentkezett a diabéteszes betegeknél.

750 fő részvételével készült el egy vizsgálat, aminek keretei között azt nézték meg, hogy a cukorbetegek és az abban nem szenvedők körében azok, akik mindkét Pfizer-vakcinát megkapták, milyen gyakorisággal jelentkeztek mellékhatások.

A résztvevők közül 289 (77,1 százalék) cukorbeteg férfi és 86 (22,9 százalék) cukorbeteg nő volt. Az első adagot követő leggyakoribb mellékhatás a cukorbetegek 66 százalékánál és a nem cukorbetegek 67,7 százalékánál az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kisebb gyulladás volt. A második adagot követően a cukorbetegek 64,0 százaléka és a nem cukorbetegek 51,7 százaléka számolt be izomfájdalomról, ami statisztikailag szignifikáns összefüggést mutat – írja a Portfolio.

A kutatás szerint a diabéteszben szenvedő alanyok gyakrabban tapasztaltak helyi és általános mellékhatásokat, mint azok, akik nem kapták meg a betegséget. A gyakori mellékhatásokhoz tartozott még az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kiütések, izomfájdalom és láz, amelyek többsége kisebb mértékű és átmeneti volt.

A tanulmány eredményei eltérnek néhány korábbi kutatástól, amelyek az első adag után a mellékhatások nagyobb előfordulását állapították meg, mint a második adag után. Emellett a kutatás ellentmond azoknak a tanulmányoknak, amelyek szerint a diabéteszben szenvedő egyéneknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő súlyos vakcina-mellékhatások.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×