eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Pfizer-vakcinák: ez a baj a magyar oltottakat is érinti

Egy nemrégiben elvégzett multicentrikus vizsgálatban kiderült, hogy a Pfizer-vakcina alkalmazásakor több tünet jelentkezett a diabéteszes betegeknél.

750 fő részvételével készült el egy vizsgálat, aminek keretei között azt nézték meg, hogy a cukorbetegek és az abban nem szenvedők körében azok, akik mindkét Pfizer-vakcinát megkapták, milyen gyakorisággal jelentkeztek mellékhatások.

A résztvevők közül 289 (77,1 százalék) cukorbeteg férfi és 86 (22,9 százalék) cukorbeteg nő volt. Az első adagot követő leggyakoribb mellékhatás a cukorbetegek 66 százalékánál és a nem cukorbetegek 67,7 százalékánál az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kisebb gyulladás volt. A második adagot követően a cukorbetegek 64,0 százaléka és a nem cukorbetegek 51,7 százaléka számolt be izomfájdalomról, ami statisztikailag szignifikáns összefüggést mutat – írja a Portfolio.

A kutatás szerint a diabéteszben szenvedő alanyok gyakrabban tapasztaltak helyi és általános mellékhatásokat, mint azok, akik nem kapták meg a betegséget. A gyakori mellékhatásokhoz tartozott még az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kiütések, izomfájdalom és láz, amelyek többsége kisebb mértékű és átmeneti volt.

A tanulmány eredményei eltérnek néhány korábbi kutatástól, amelyek az első adag után a mellékhatások nagyobb előfordulását állapították meg, mint a második adag után. Emellett a kutatás ellentmond azoknak a tanulmányoknak, amelyek szerint a diabéteszben szenvedő egyéneknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő súlyos vakcina-mellékhatások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×