eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Túró Rudi- vagy zöldségáfa? - Így estek egymásnak a parlamenti pártok az adóvitában

A Túri Rudi áfájának csökkentése kapta a legnagyobb nyilvánosságot, a kormány azonban ennél sokkal több lényeges módosítást tervez az adótörvényekben. A javaslatcsomagot a parlamentben már át is rágták.

Csökkentik a kis- és közepes vállalkozások adminisztratív terheit, segítik a start-upok indulását, az üzemanyagok esetében csaknem háromszorosára emelik a jövedéki adóból visszaigényelhető összeget, folytatják a különadók fokozatos kivezetését, további egy évvel meghosszabbítják a reklámadó felfüggesztését, és változnak az e-nyugtára vonatkozó szabályok - sorolta a változásokat parlamenti expozéjában Varga Mihály pénzügyminiszter.

"A 2010-ben hivatalba lépett kormány világos, egyszerű és tiszta alapelveket követ az adópolitikában. A munkát és a jövedelmeket terhelő adókat csökkentjük, a közkiadásokhoz - egészségügy, oktatás, közbiztonság, honvédelem... - szükséges bevételeket pedig a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be."

A Fidesz vezérszónoka hozzászólásában kiemelte, hogy adómentessé teszik a reprezentációs céllal felszolgált borok és pezsgők juttatását, az egyéni és társas vállalkozók hozzájárulási adóalapjaként pedig a minimálbér 112,5 százaléka helyett a minimálbér összegét (100 százalék) adták meg.

A KDNP egyebek mellett arról adott jelzést, hogy a Túró Rudi áfáját 18 százalékra, a műalkotások importjának adóját pedig 5 százalékra csökkentik.Továbbá a kereskedelmi gázolaj jövedéki adója visszaigénylésének keretében nyújtott kedvezmény januártól a korábbi 3,5-ről 10 forintra emelkedik.

A DK átfogó reformot sürgetett és kifogásolta, hogy Magyarországon a legmagasabb az áfa egész Európában.

A szocialisták szerint

a Túró Rudi helyett

inkább a zöldség és a gyümölcs 27 százalékos áfáját kellene csökkenteni, és a magánszemélyeknek is igényelhetővé tennék az energetikai beruházásokra biztosított adókedvezményt.

A Momentum vezérszónoka súlyos problémának nevezte, hogy 5 év után adómentessé vált a magánalapítványokba és a vagyonkezelőkhöz áttett vagyon nyeresége. A párt javasolta, hogy a minimálbért keresők jóváírás formájában váljanak szja-mentessé, őrizzék meg az 1 gyermekesek támogatásának értékét, és nyújtsanak további támogatást az alacsony keresetű szülőknek, valamint csökkentsék a női higiéniás termékek és pelenkák áfáját 27-ről 5 százalékra. És még: adóztassák meg a magántőkealapokat! A párt szerint 20 féle adót emelt meg és 5 megszorítást érvényesített a kormány.

A Jobbik azt kifogásolta, hogy a harmadik világból érkezett vendégmunkások érkezését szállóépítéssel támogatta a költségvetés, a bajban lévő magyar családok viszont nem kapnak támogatást.

A Mi Hazánk véleménye szerint az üzemanyagok jövedéki adójának megemelése nagy terhet jelent mindenkinek, aki gépjárművet használ.

Az LMP az összes alapvető élelmiszer áfájának csökkentését szorgalmazta.

Zárszóként a PM rögzítette, nem lesz fix 22 ezer forintos vállalkozói járulék, a javaslatban 12 900 forint szerepel, a kormány pedig még további tárgyalásokra is kész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×