eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Minőségellenőr vesz mintát a Túró Rudi gyártásához használt nyers túróból a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében. Az itt készülő Túró Rudiból évente több mint kétszázmillió darab fogy hazánkban. Módosító indítványt nyújtottak be a chipsadóhoz, amely alapján a magas minőségű tejdesszerteket és tejes italféleségeket kivonnák az adófizetési kötelezettség alól. A népegészségügyi termékadó (chipsadó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak, így mentesül például a Túró Rudi és a kakaós tej.
Nyitókép: Balázs Attila

Itt a jó hír a rajongóknak: nem csak az áfa változik a Rudinál

A „tejalapú rögös készítmény” a múlté. A legtöbb esetben.

Újra igazi túróból készülnek a Pöttyös Túró Rudik - tudta meg a hvg.hu.

A lapnak a Pöttyös gyártója, a FrieslandCampina Hungária Zrt. azt írta: „megértve a fogyasztóinkban megfogalmazódott kérdéseket, úgy döntöttünk, hogy október 2-től ugyanazt a gyártási eljárást alkalmazzuk az érintett 12 db ízesített termékünk esetében is, mint amit a natúr termékeinknél használunk. Mivel ez megfelel az érvényben lévő Magyar Élelmiszerkönyv szabályozásának is, így ezen termékeink csomagolásán is mostantól

az összetevők között a túró szó szerepel”.

A HVG felidézi, hogy a Termékkritikus nevű tiktokker még májusban tett közérdekű bejelentést a Nébihnél, mert szerinte a Pöttyös gyártója az ízesített Túró Rudikban ekkor már bizonyíthatóan nem túrót használt, hanem általuk csak „tejalapú rögös készítménynek” nevezett összetevőt, ami viszont a Magyar Élelmiszerkönyv alapján nem túró.

A Termékkritikus akkor azt követelte, hogy a Túró Rudi a jövőben túróból készüljön, de ha nem, ne nevezzék Túró Rudinak. A hatóság a Pöttyös gyártójával szemben hatósági vizsgálatot, majd hatósági eljárást kezdeményezett, amelyet bírósági eljárás követett.

A Pöttyös gyártója néhány nappal később elismerte, hogy valóban változtatott a receptúrán, és már nem túróból készíti az ízesített, valamint a 0% hozzáadott cukorral készült Pöttyös Túró Rudikat. Mint közölték, a gyártás során tejport adtak az ultraszűrt tejhez, így készült a túróhoz hasonlító, „tejalapú rögös készítmény".

A gyártó ezek után visszatért a régi recepthez. Október végén a boltokba kerültek az új termékcímkés Pöttyös Rudik, amelyekben már újra zsírszegény tehéntúró található.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×