eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alkoholszonda egy rendőr kezében Balassagyarmaton 2017. január 24-én. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az úgynevezett finn módszerrel szűri az ittas vezetőket. Az ellenőrzés során az összes autót megállítják, és minden vezetőnek meg kell fújnia a szondát.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Benyújtották a törvényjavaslatot, kiderült, megszűnik-e az autósok zéró toleranciája

Borászok látták volna jónak, ha engedélyezik az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára is.

A nyáron jelent meg a hír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával az autót vezetők esetében. Az ittas vezetés esetében 2008-as bevezetése óta Európában a legszigorúbbak közé tartozik a magyar szabályozás, a rendőr nem mérlegelhet: az ittas sofőrtől a helyszínen el kell vennie a jogosítványát.

Borászok látták volna jónak, ha a kormány feloldja a zéró toleranciát, és engedélyezi az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára is, és azzal érveltek, hogy az elmúlt 15 évben Magyarországon mérséklődött az ittasan okozott közlekedési balesetek száma, a borfogyasztás viszont csökkent.

Az atv.hu összeállításából kiderül, a Belügyminisztérium már a nyáron jelezte: határozottan ellenzi az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását. A kedd késő este a parlamentnek benyújtott új, közlekedésitörvény-javaslatban sincs szó a zéró tolerancia feloldásáról.

Augusztusban kormányrendeletben a közlekedési közigazgatási bírságokat megemelték, és akkor sem nem oldottak a zéró tolerancián.

Így a jelenleg érvényes szabályozás a következő: a 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció marad az első küszöbérték, viszont akinek szeptembertől ezt meg nem haladó értéket mutatnak ki a szervezetében, 30 ezer helyett 39 ezer forintos bírságra számíthat. Ha ezt a szintet átlépi, akkor 100 ezer helyett 130 ezer forintot kell fizetnie.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×