eur:
389.74
usd:
364.85
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Még nem tudják kihozni a magyarokat Gázából – percről percre a Közel-Keletről

Legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van egy gázai kórházra mért légicsapásnak, amit Izrael szerint az Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövése okozott. Az izraeli konfliktus eseményei szerdán – percről percre.

2023.10.18. 20:43

A Hamász a gázaiak melletti tüntetésekre buzdít szerte a világon

A Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni képviselője a gázaiak melletti tüntetésekre kérte szerdán a világban élő muszlimokat, illetve arabokat. Oszama Hamdan bejrúti sajtótájékoztatóján arra kérte az így megszólított embereket, hogy most pénteken "tiltakozzanak a Gázában elkövetett mészárlások, háborús bűnök és népirtás ellen", hozzátéve, hogy a tiltakozás vasárnap is folytatódhat. Az Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Hamász korábban arra kérte az arab, illetve az iszlám országokat, hogy utasítsák ki az amerikai nagyköveteket, illetve fagyasszák be kapcsolataik folyamatban lévő normalizálását Izraellel. A Hamász annak hatására tette közzé nemzetközi felhívását, hogy szerdán az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Ammánban, Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott azon rakétatámadás miatt, amely egy gázai kórházat ért, és amelyben 471 ember vesztette életét. A Hamász Izraelt tette felelőssé a támadásért. Izrael cáfolta érintettségét, és a Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek tulajdonította a kórház eltalálását egy elvtévedt rakétával. Ammánban szerdán mintegy ötezer demonstráló követelte az izraeli diplomaták kiutasítását a kórházat ért támadás megtorlásaként. Tuniszban csütörtök délelőtt a francia nagykövetség előtt több ezer demonstráló jelent meg palesztin zászlókkal a francia nagykövet kiutasítását követelve, az amerikai nagykövetség épületéhez pedig helyi idő szerint 13 órára szerveztek tiltakozó megmozdulást. (MTI)

2023.10.18. 20:39

Szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Hamász több pénzügyi közvetítőjét

Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a Hamász palesztin terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire - közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán. A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen 10 tagjára vonatkoznak, akik segítenek fenntartani és működtetni a Hamász több elemből álló befektetési portfólióját. Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, Muhammad Ahmad Naszrallah, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a terrorszervezetet. A szankcióval sújtott személyek között van a Szudánban tevékenykedő befektető, Musza Muhammad Szalim Dudin, aki közreműködött abban, hogy a palesztin szervezet a közelmúltban 20 millió dollárhoz jutott. A Hamász befektetési hálózatának törökországi és algériai működtetői szintén amerikai szankciók alá kerülnek, valamint egy digitális pénzkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás is, amely a Hamász érdekeltségi körébe tartozik. A szerdán bejelentett intézkedések nyomán a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek minden, amerikai fennhatóság alá tartozó vagyontárgyát zárolják, és a velük üzleti kapcsolatokat ápoló szereplők szintén büntetőintézkedés alá kerülhetnek. (MTI)

2023.10.18. 20:28

Kairó fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítást

Egyiptom az ENSZ-szel és az Egyiptomi Vörös Félhold Társasággal közösen fogja felügyelni a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányokat - közölte szerdán Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter az al-Hadasz helyi televízió műsorában. A tárcavezető közölte, hogy Kairó a humanitárius szállítmányok felgyorsítására fog törekedni, és meg fogja könnyíteni a segélyeket célba juttató teherautók átlépését a Gázai övezetbe. Sukri beszélt arról is, hogy a segélyezést azonnal megkezdik, amint "Izrael elhárítja a rafahi határátkelő működése elé gördített akadályokat". Hozzátette, hogy amint megjavítják, illetve megnyitják az átkelőt, a külföldiek és a kettős állampolgárok elhagyhatják a Gázai övezetet Egyiptom felé. Az egyiptomi diplomácia vezetője kiemelte, hogy Kairó a konfliktus rendezésének minden vetületében részt fog venni, ideértve a tűzszüneti megállapodást és a túszok kérdését is. Hozzátette, hogy jelen pillanatban is folynak megbeszélések a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász szervezet azon tagjaival, akik hajlandók a tárgyalásokra. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala nem sokkal korábban közölte, hogy Izrael nem fogja akadályozni a segélyek - élelmiszerek, ivóvíz és gyógyszerek - bejutását Egyiptom felől az övezetbe. A Háárec című izraeli lap beszámolója szerint viszont Izrael a saját területéről nem engedélyezi az ilyen jellegű szállítmányokat mindaddig, amíg nem engedik szabadon a szélsőségesek az elhurcolt izraeli túszokat. Izrael egyebek között sürgeti, hogy a Vörös Félhold és Vöröskereszt meglátogathassa a Hamász által elhurcoltakat. Ezenfelül az izraeli vezetés leszögezte, hogy a humanitárius szállítmányok nem kerülhetnek a Hamász kezére. Hozzátette, hogy minden ilyen szállítmányt meg fognak akadályozni. Mindazonáltal az egyetlen határátkelő Egyiptom felé Rafahban továbbra is zárva van. A segélyszállítmányok már napok óta hosszú sorokban állnak az egyiptomi oldalon. Helyszíni beszámolók szerint az átkelő károkat szenvedett az izraeli bombázásban. Mintegy 3000 tonna áru vár arra, hogy eljuttassák a gázai rászorulókhoz. (MTI)

2023.10.18. 18:01

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Washington egy terroristavezérre

Az Egyesült Államok ötmillió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel Abukar Ali Adanért, aki az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet egyik vezetője - közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

2023.10.18. 17:56

Ment-e EU-pénz terrorizmusra?

Az Európai Bizottságnak ki kell vizsgálnia, hogy a palesztin népnek nyújtott uniós forrásokból juthatott-e akár közvetve is valamennyi a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrorcselekményeinek finanszírozására - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában. A képviselő egyetértését fejezte ki Várhelyi Olivér bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztossal, "aki napokkal korábban a palesztinoknak nyújtott uniós segélyek felfüggesztésére és teljes átvilágítására szólított fel". A Fidesz politikusa leszögezte: Izraelnek joga van az önvédelemhez ebben a terrorhelyzetben. "Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival, a sebesültekkel és a túszok kiszabadításáért emeljük fel a hangunkat!" - tette hozzá. Felhívta a figyelmet: meg kell akadályozni, hogy a térségben államközi háború törjön ki, hiszen az újabb migrációs hullámot indítana el, ami elősegítené, hogy iszlamista terroristák jussanak be Európába. Véleménye szerint ma a nyugat-európai utcákon a terrorfenyegetettség, a terror melletti tüntetések és a halálos terrortámadások mind azt bizonyítják, hogy nagyon elhibázott Brüsszel migrációs politikája. "Fel kell függeszteni azonnal az elhibázott migrációs paktumról szóló tárgyalásokat, és végre ki kell mondani: Európa külső határait meg kell védeni, a külső határokon nem jöhetnek be illegális migránsok. Európában emiatt nem fordulhatnak elő terrorcselekmények" - emelte ki Gál Kinga. (MTI)

2023.10.18. 17:51

Joe Biden példátlan segélycsomagról beszélt

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította szerdán Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek egynapos izraeli látogatásának végén mondott beszédében. Az amerikai elnök az izraeli vezetőkkel tartott megbeszélései után megígérte, hogy "példátlan" segélycsomagot kér Izrael számára a kongresszustól, és sürgette a humanitárius segélyek Gázába engedését. Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok "minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés". (MTI)

2023.10.18. 16:33

A Vatikán is készül

Terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe a nagyobb olaszországi városokban és a pápai állam körül is, miközben megkezdődött a hatóságok által idegen harcosokként azonosított személyek ellenőrzése - jelentette szerdán a Corriere della Sera napilap. A Vatikánvároshoz vezető római utcákon megsokszorozták a fegyveres katonák száma. A pápai államot övező területen a 2015-ös párizsi terrorista merényletsorozat után az olasz fegyveres erők biztonsági pontokat hoztak létre. Gépfegyveres katonák állnak a Szent Péter térre vezető sugárúton és a tér körüli kisebb utcákban, valamint páncélozott járművek is láthatók. A belügyminisztérium közlése szerint csak Rómában négyezer helyszínen szigorították meg a készültséget, közöttük négyszáz helyen a legmagasabb szintű védelmet biztosítják a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása, vagyis 7-e óta. Hasonló készültség lépett életbe Milánóban, Nápolyban és más nagyobb városban. Az egész országban több mint 28 700 a védelmet élvező helyszínek, épületek száma. (MTI)

2023.10.18. 16:22

A franciákig ér

A francia Szocialista Párt (PS) felfüggesztette szerdán részvételét a baloldali pártokat tömörítő NUPES (Nouvelle union populaire écologique et sociale - Ökolológiai és szociális új népi unió) szövetségben, miután nézeteltérés támadt az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban közte és az összefogás vezető erejének számító, radikális baloldali Engedetlen Franciaország között. A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat csupán "háborús bűntetteknek" tekinti, azokat "az izraeli hadsereg által elkövetett háborús bűntettekkel" együtt ítélte el. Daniele Obono, a radikális baloldal egyik befolyásos nemzetgyűlési képviselője kedden is azt mondta, hogy a Hamász "egy olyan iszlamista politikai csoport, amely ellenáll a megszállásnak Palesztina felszabadítása érdekében". A kijelentés miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett a képviselő ellen terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Ezen állásfoglalások miatt a PS Nemzeti Tanácsa, a baloldal egykori meghatározó ereje szerdán megszavazta, hogy felfüggeszti részvételét a NUPES-ben. (MTI)

2023.10.18. 16:00

Nem javasolt

Az Egyesült Államok helyi idő szerint kedd este a legmagasabb fokozatú utazási figyelmeztetést léptette életbe Libanonra vonatkozóan az amerikai állampolgárok számára. A külügyminisztérium arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos közel-keleti országba, az intézkedést az ottani kiszámíthatatlan biztonsági körülményekkel indokolták. A közlemény szerint kockázatot jelentenek az Izrael és a libanoni Hezbollah, valamint egyéb iszlamista fegyveres szervezetek közötti tüzérségi harcok és rakétatámadások. Az amerikai értékelés szerint szintén kockázatként jelentkezik a terrorizmus, az utcai megmozdulások, a bűnözés és emberrablás, miközben a Bejrútban működő amerikai nagykövetség jelenleg korlátozott kapacitással rendelkezik arra, hogy segítséget nyújtson az Egyesült Államok állampolgárainak. Az amerikai külügyminisztérium ezzel egy időben engedélyezte az Egyesült Államok libanoni nagykövetségén dolgozók családtagjai számára, valamint a nem elengedhetetlen területen dolgozó diplomaták és hozzátartozói számára, hogy átmenetileg elhagyják Libanont a kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt. (MTI)

2023.10.18. 15:51

A zsidó közösség tagjai félnek: Ausztria is szigorítja az intézmények védelmét

Több más európai országhoz hasonlóan Ausztria is fokozni kívánja az izraeli, illetve zsidó intézmények védelmét, ezt a belügyminiszer jelentette be egy Bécsben az antiszemitizmus elleni harc jegyében tartott tanácskozáson.

2023.10.18. 15:15

Videón, ahogy menekítik Olaf Scholzot és stábját egy Tel-Avivot ért rakétatámadás miatt

A kancellárt állítólag a lehető leggyorsabban autóba ültették, és elhajtottak vele a repülőtér központi épületéig, aminek óvóhelye is van.

2023.10.18. 14:46

Izraeli kémfőnök: miénk a felelősség, amiért nem láttuk előre a támadásokat

Izraeli lapok beszámoltak arról, miről tanácskoztak a biztonsági vezetők a támadás előtti éjjel és hogyan döntöttek.

2023.10.18. 14:30

A magyar rendőrség is bejelentést tett a Hamásszal kapcsolatban

Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére. Korábban azt közölték, hogy betiltottak egy Hamászhoz köthető demonstrációt.

2023.10.18. 14:22

Josep Borrell: Izrael megvédheti magát, de ennek is megvannak a határai

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EP plénumához intézett beszédében megerősítette: "Izraelnek megvan a joga arra, hogy megvédje magát támadás esetén, de mint minden jognak, a védelemhez való jognak is megvannak a maga korlátai." Borrell szerint az Európai Uniónak a jelen esetben négy elv alapján kell reagálnia a történtekre: határozottság, humanitás, emberiesség, koherencia és proaktív politikai hozzáállás a konfliktussal szemben. "A határozottság azt jelenti, hogy egyértelműen elítéljük a Hamászt, de le kell szögezni, Palesztina és a Hamász nem azonosak. A fellépésével a Hamász lehetetlenné teszi, hogy a palesztinok megkapják a megfelelő igazságos béke lehetőségét. Ők is a Hamász áldozatai, ezért nem mondhatjuk azt, hogy az összes palesztin és az összes gázai övezeti lakos felelős a Hamász fellépéséért - hangoztatta. Az emberiességgel kapcsolatban Borrell hangsúlyozta, hogy minden háborúnak megvannak a maga szabályai: a lakosság víz- és alapellátásának elvágása nem egyeztethető össze a háborús joggal. Borrell emellett az EU koherenciáját és összehangolt fellépését sürgette, üdvözölve, hogy a bizottság csaknem megháromszorozza a palesztinoknak nyújtott segélyt. Végezetül felszólította az EU-t, hogy fektessen be több politikai energiát és alakítson ki proaktív hozzáállást a konfliktus megoldása érdekében. (MTI)

2023.10.18. 14:21

Ursula von der Leyen: nincs mentség!

Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott beszédében az elnök rámutatott: Izraelnek joga van az önvédelemhez a nemzetközi joggal összhangban. A palesztin nép is szenved a Hamász terrorjától, ezért az EU-nak támogatnia kell őket. "Nincs ellentmondás abban, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, és a palesztin nép humanitárius szükségleteiért is fellépünk" - szögezte le. Von der Leyen felhívta a figyelmet: a humanitárius segélynek sürgősen el kell jutnia a palesztinokhoz, azért az EU a támogatást megháromszorozta, és humanitárius légihidat indított Egyiptomba, hogy az életmentő szállítmányok eljuthassanak a Gázában működő humanitárius szervezetekhez. Hozzátette azonban azt is, hogy az EU tüzetesen megvizsgálja a segélyprojekteket, mert uniós finanszírozás "soha nem jutott és nem is fog jutni a Hamásznak vagy más terrorista szervezetnek". Az elnök hangsúlyozta az európai zsidó életek védelmének fontosságát is. Mint mondta, az EU már fellépett az antiszemitizmus digitális platformokon történő terjesztése ellen, növelte a zsidó intézmények biztonságának finanszírozását. "Be kell váltanunk Európa ígéretét, hogy egyesüljünk a sokféleségben, és biztonságos hellyé változtassuk Európát minden európai számára. Ez a pillanat mindannyiunk számára az összefogás pillanata, hogy egyesítsük erőinket a terror minden formája ellen" - zárta beszédét Von der Leyen. (MTI)

2023.10.18. 13:45

Izrael bemutatta az "elfogott" hangfelvételt

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk az izraeli hadsereg szerint a palesztinok találták el azt a gázai kórházat, amelyben több százan meghalt. A hadsereg most bemutatta az erről szóló hangfelvételt is.

2023.10.18. 13:43

A törököknél is

Több törökországi városban tüntettek Izrael ellen szerdára virradóra, a gázai kórház melletti robbanás nyomán feldühödött tiltakozók helyenként a rendőrökkel is összecsaptak.

Palesztin zászlókat lengető demonstrálók tüntettek Izrael ankarai nagykövetségénél és számos más városban is, ahol Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. Az isztambuli konzulátusnál a rendőrök paprikaspray-vel és vízágyúkkal oszlatták fel a több ezer fős tömeget.

Tüntetők egy csoportja a konzulátus épületébe is megpróbált behatolni, öt embert őrizetbe vettek. A külképviseletnél továbbra is magas a biztonsági készültség, a nap folyamán újabb megmozdulásokra számítanak.

2023.10.18. 13:16

Rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben

A Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság szerdai összefoglalója szerint a német főváros Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket.

Az egyik helyszínen barikádokat is igyekeztek emelni és gyújtogattak. A rendőrök vízágyúval oltották el az égő kukákat, elektromos rollereket és egyéb tárgyakat.

2023.10.18. 13:13

Embargót kérnek Izraelre

Az Iszlám Együttműködés Szervezete tagállamainak szankciókkal és olajembargóval kellene sújtaniuk Izraelt, valamint ki kellene utasítaniuk országaikból az izraeli nagyköveteket - jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

Az OIC a gázai Al-Ahli kórháznál kedden történt, több száz halálos áldozatot követelő robbanást követően döntött tagállamainak összehívásáról a szaúd-arábiai városban.

Amirabdollahián emellett szorgalmazta egy muszlim jogászokból álló csoport felállítását is, amely az Izrael által Gázában elkövetett háborús bűnöket dokumentálná. (MTI)

2023.10.18. 12:36

Biden-látogatás: Amerika hisz Izraelnek a szétlőtt gázai kórház ügyében

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek "példátlan" támogatását, Biden pedig kifejezte, hogy ez folytatódik, és felhívta a figyelmet az ártatlan palesztinok védelmére a médiának adott első nyilatkozatában szerdán Izraelben.

2023.10.18. 11:57

Egyiptomi-német találkozó a gázai helyzet lecsillapítása érdekében

A német kormányfő vendéglátójával közösen tartott sajtóértekezleten kijelentette, hogy Németország támogatni kívánja Egyiptom erőfeszítéseit a Hamász Izrael elleni támadását követő feszültségek enyhítésére. "Egyiptommal közösen akarunk dolgozni a háború szörnyű következményeinek enyhítésén" - mondta Scholz. Egyben szólt arról is, hogy tárgyalkat a gázai humanitárius helyzetről.

Az egyiptomi államfő beszédében óva intett a palesztinok tömeges elvándorlásától a Gázai övezetből Egyiptomba, mivel azt az első lépésnek tekinti "a Ciszjordániából Jordániába irányuló hasonló kitelepítés előtt". A palesztinok kényszerítése arra, hogy elhagyják földjüket, "a palesztin ügynek a szomszédos országok rovására történő megszüntetése" - tette hozzá. "Ha arra kérném az egyiptomi népet, hogy menjen az utcára, akkor milliók fogják támogatni Egyiptom álláspontját" - figyelmeztetett Szíszi, kiemelve, hogy az arab közvélemény érzékeny a palesztin ügyre, "amely számára a legnagyobb jelentőségű minden ügyek közül".

2023.10.18. 11:45

A Hamász felhívásához köthető újabb gyűlést tiltott meg a magyar rendőrség

A BRFK közlése szerint, egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani.

A főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az a "közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné".

A BRFK felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után - áll a közleményben. (MTI)

2023.10.18. 11:44

Az Iszlám Állam vállalta a brüsszeli merényletet

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli merénylet elkövetőjeként.

2023.10.18. 11:42

Így beszéltek a palesztinok egy elfogott hangfelvételen a kórháztámadásról

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban.

2023.10.18. 11:14

Csizmazia Gábor: Joe Biden elrettentésre és időhúzásra játszhat

Jelentősen beárnyékolja Joe Biden amerikai elnök közel-keleti útját az egyik gázai kórházat ért rakétatámadás. Jordánia nem ad otthont a találkozónak, míg Mahmúd Abbász palesztin elnök nem vesz részt rajta. Kérdés, mi lehet így a találkozóból, amely egyébként is szokatlanul szerveződött.

2023.10.18. 11:13

Joe Biden ölelésekkel érkezett Izraelbe - videó

Az elnök hivatalos, politikai megbeszélései mellett találkozik túszul ejtett emberek családjaival és azzal a nővel is, aki 19 órán át etette és szóval tartotta túszul ejtőit, amíg kiszabadították.

2023.10.18. 09:38

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben kórházra mért csapást

Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak. "Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk" - tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy mutasson be olyan műholdfelvételeket, amelyek segíthetnek tisztázni a helyzetet és azonosítani a tragédiát okozó elkövetőt. .

2023.10.18. 09:22

António Guterres ENSZ-főtitkár "elszörnyedt" a kórház miatt

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, "ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését".

Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra kérte, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek azonnali és korlátlan hozzáférését a gázai lakosság legalapvetőbb szükségleteinek ellátására. (MTI)

2023.10.18. 09:18

Izrael humanitárius övezetet hoz létre

Az izraeli hadsereg továbbra is arra szólítja fel az övezet északi részének civil lakosságát, hogy meneküljenek a Vádi Gáza folyón túli, déli területekre, ahol Al-Mavasziban segélyekkel várja majd őket egy humanitárius zóna.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket "szükség esetén" a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják.

A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását az övezetbe, ugyanis korábban ezt összekötötték az Izraelből a gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli fogoly számára nyújtott humanitárius lépésekkel.

2023.10.18. 08:34

Az ENSZ főtitárát „elborzasztotta” a kórház elleni támadás

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy „elszörnyedt” a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amit egyúttal határozottan elítélt.

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, „ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését”. (MTI)

2023.10.18. 08:11

Folyamatos a kapcsolat a gázai magyarokkal

A Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik, akikkel továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, kollégáink naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a diplomaták legutóbb szerda reggel, alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is.

„A tel-avivi és kairói nagykövetségeink szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerünkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet. Ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak” – fogalmazott a tárcavezető. (MTI)

2023.10.18. 07:55

Szakértő: az arab világban most egy Nyugat-barát kormánynak hallgatnia kell

A nyugati kormányok egyértelmű kiállása Izrael mellett éket verhet a muszlim világ kormányai és a Nyugat közé – mondta az InfoRádiónak Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet főigazgatója, az ELTE Bölcsészettudományi Karánek egyetemi tanára.

2023.10.18. 07:22

Az Egyesült Államok folyamatos fegyverszállításra készül

Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket – közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője.

Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12-16. között öt C-17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással. A szóvivő közölte, hogy a támogatáshoz nem kötnek előfeltételt, ugyanakkor többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a "háború törvényeit", ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává.

A védelmi illetékes szerint az amerikai adminisztráció tagjai állandó kapcsolatban vannak izraeli partnerekkel, akiknek a "háború törvényeinek" betartására vonatkozó elvárást is világossá teszik minden alkalommal. (MTI)

2023.10.18. 07:09

Az izraeliek mindent tagadnak kórházügyben

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg.

2023.10.18. 06:33

Orbán Viktor nem vett részt egy rendkívüli konferencián

Állítólag rendkívüli videokonferenciát tartottak az uniós állam- és kormányfők, az első alkalommal azt követően, hogy kitört a fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász között.

2023.10.18. 05:53

Kórháztámadás - már Joe Biden útját is le kellett mondani

Nem utazik Jordániába az amerikai elnök - közölte a Fehér Ház washingtoni idő szerint kedd délután, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×