eur:
389.76
usd:
365.07
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: Ronald Zak

A zsidó közösség tagjai félnek: Ausztria is szigorítja az intézmények védelmét

Több más európai országhoz hasonlóan Ausztria is fokozni kívánja az izraeli, illetve zsidó intézmények védelmét, ezt a belügyminiszer jelentette be egy Bécsben az antiszemitizmus elleni harc jegyében tartott tanácskozáson.

Gerhard Karner úgy ítélte meg, hogy a Közel-Keleten zajló háború, az erőszakos cselekmények fokozódása nyomán Ausztriában erősíteni kell a biztonsági erők "látható" jelenlétét a zsidó intézmények körül. Karner, valamint a fórumon szintén résztvevő Karoline Edstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter egyaránt hangsúlyozta, hogy Ausztria Izrael és a zsidók oldalán áll.

A bécsi izraelita közösség elnöke a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet tevékenységével kapcsolatban népirtásról beszélt. Oskar Deutsch köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet a civil társadalom és a rendőrség eddig nyújtott, de ugyancsak úgy ítélte meg, hogy ez nem elegendő. Szavai szerint

a zsidó közösség tagjai idegesek és félnek.

A belügyminiszter azt ígérte, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a közösség elnöke által említett félelem csökkentése érdekében. Karner utalt arra, hogy a Hamász Izrael elleni terrortámadása óta az osztrák hatóságok országszerte már több intézkedést hoztak az imaházak és a zsinagógák védelme céljából. Mostantól azonban a biztonsági erők látható jelenlétét is jelentős mértékben fokozni kívánják – tette hozzá. Utalt arra is, hogy az államvédelmi, valamint a titkosszolgálati illetékesek folyamatosan értékelik a helyzetet.

A Kronen Zeitung című lap szerint az osztrák hatóságok tartanak attól, hogy több más nyugat-európai országhoz hasonlóan Ausztriában is olyan palesztinbarát tüntetésekre kerülhet sor, amelyeken a Hamász iszlamista szervezet Izrael elleni támadását éltetik. A lap úgy értesült, hogy különösen a zöldekkel közösen kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt sürgeti az erőszak lehetséges ausztriai eszkalálódása elleni törvényes intézkedések szélesítését. A néppárt ennek keretében a többi között indítványozza, hogy

a betiltott szimbólumok használata esetén a törvény szerint kiszabható 4000 eurós büntetést 8000 euróra emeljék.

A Hamász, valamint az Iszlám Állam szimbólumainak használata tilos Ausztriában. Az ÖVP az alkotmányvédelmi hatóságokkal és a rendőrséggel együtt sürgeti annak törvényes biztosítását is, hogy lehetővé váljék különböző hírportálok – mint például az orosz Telegram – ellenőrzése, illetve figyelése is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×