eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Megsemmisült járművek a gázai Al-Ahli baptista kórháznál, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amelynek legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Így beszéltek a palesztinok egy elfogott hangfelvételen a kórháztámadásról

Izrael újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban.

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

A telefonbeszélgetések mellett

a robbanás videofelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani.

Nem csak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

„A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított"- mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján. "Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja” – tette hozzá a szóvivő.

  • Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
  • Micsoda?
  • Azt mondják, a Dzsihádé volt.
  • A miénk?
  • Úgy tűnik!
  • Ki mondja?
  • Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei"

– hangzik el a többi között az elfogott hangfelvételeken.

A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta a Hamász állítása nyomán, azt közölték, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre, ahol több százan haltak meg. Izraelt Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia és mások azonnal elítélték emiatt.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium kezdetben azt közölte, hogy legalább 500 embert öltek meg, de később ezt a számot 200 és 300 közé módosították.

Izrael csak több óra elteltével, a légierő repülési adatainak elemzése után, s a robbanásról készült felvételek tanulmányozását, s bizonyítékok gyűjtését követően, a történtek kivizsgálása után jelentette meg álláspontját, miszerint az Iszlám Dzsihád "hibás", vagyis izraeli településekig el nem jutó, hanem még az övezetben felrobbant rakétája okozta a tragédiát a gázai kórházban.

(A nyitóképen: megsemmisült járművek a gázai Al-Ahli baptista kórháznál, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én.)

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×