eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Joe Biden amerikai elnököt (j) fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren 2023. október 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Biden-látogatás: Amerika hisz Izraelnek a szétlőtt gázai kórház ügyében

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek "példátlan" támogatását, Biden pedig kifejezte, hogy ez folytatódik, és felhívta a figyelmet az ártatlan palesztinok védelmére a médiának adott első nyilatkozatában szerdán Izraelben.

Amint arról az Infostarton részletesen is beszámoltunk, hogy az amerikai elnök szerda délelőtt érkezett Izraelbe.

"Üdvözöljük, elnök úr! Isten áldja meg, hogy megvédi Izrael népét!" - jelentette Jichák Hercog államelnök hivatala közleménye szerint az amerikai elnöknek repülőgépe landolása után.

Tel-Aviv, 2023. október 18.
Joe Biden amerikai elnök megérkezik a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre 2023. október 18-án.
MTI/AP/Evan Vucci
Tel-Aviv, 2023. október 18. Joe Biden amerikai elnök megérkezik a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre 2023. október 18-án. MTI/AP/Evan Vucci

A két ország vezetője rögtön sajtótájékoztatót tartott. Ezen Netanjahu megköszönte Biden támogatását a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háborúban, amely az október 7-i terrortámadás után indult, és amelyben legkevesebb 1400 izraelit megöltek, többnyire civileket.

„Jól húzott egyértelmű határvonalat a civilizációs erők és a barbár erők között” – mondta Bidennek, mielőtt kifejezte egyetértését az amerikai elnök néhány napja írt Twitter-üzenetével, amelyben a Hamász tetteit „puszta gonoszságként” említette.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt a Hamász ellen, elítélte a palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem Izraeli csapás találta el, miközben hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát. "Minden nap látjuk támogatását a háború kezdete óta a széles körű és mélységű együttműködésben" - fejezte ki köszönetét az izraeli kormányfő, s külön megköszönte, hogy megadta Izraelnek az önvédelméhez szükséges eszközöket, köztük a két amerikai repülőgép-hordozó állomásoztatását a térségben, s hogy "világos határvonalat húzott a civilizációs és a barbár erők között".

Joe Biden azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek: „azon egyszerű okból akartam itt lenni, mert azt akarom, hogy Izrael népe, a világ népe ismerje az Egyesült Államok álláspontját.”

Joe Biden megerősítette, hogy a

Hamász Izrael elleni támadása következtében elhunyt amerikai áldozatainak száma 31 főre emelkedett.

"A Hamasz nőket és gyerekeket, időseket, holokauszt-túlélőket rabolt el. Tudom, hogy osztja a felháborodásunkat, és tudom, hogy osztja az elhatározásunkat, hogy visszahozzuk ezeket az embereket"- mondta Netanjahu.

"Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt" - tette hozzá, s hangsúlyozta, hogy Izrael egységes, le fogja győzni a Hamászt, "és eltávolítja ezt a szörnyű fenyegetést.

Netanjahu mélyen megrendítőnek nevezte, hogy Biden az első amerikai elnök, aki háború idején Izraelbe látogatott, s azt mondta, hogy ez "Izrael iránti személyes elkötelezettségének mélységéről, s a zsidó nép és az egyetlen zsidó állam jövője iránti személyes elkötelezettségének mélységéről szól".

"A Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, akikre csak szenvedést hozott"- emlékeztetett ugyanakkor Biden. "Mélyen elszomorított és felháborított a gázai kórházban történt robbanás. A látottak alapján úgy tűnik, hogy másik oldal követte el, nem ti" - mondta, nyilvánosan támogatva az események izraeli verzióját az al-Ahli kórházban történt robbanásról - de hozzátette, hogy sokan nem bizonyosak ebben.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott találkozóját követően Biden megbeszélést tervez az izraeli háborús kabinettel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×