eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Meghaladja a 90 százalékot a magyarországi gáztárolók töltöttsége - a nap hírei

Január 1-jétől fizetőssé válhat a teljes M0-ás körgyűrű és több autóút bizonyos szakaszai. Érkeznek a tankönyvek az iskolákba, rendben elkezdődik a tanév.

Jelenleg meghaladja a 90 százalékot a magyarországi gáztárolók töltöttsége. Az Energiaügyi Minisztérium közölte: a megfelelő felkészülés a következő télen is megalapozza a háztartások biztonságos ellátását és a gazdaság zavartalan működését. A tárca hozzátette: a kiemelkedő tárolókapacitással rendelkező Magyarország már augusztusban teljesíti a fűtési szezonra elvárt szintet.

Már több mint 750 milliárd forintot ért el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram leszerződött hitelállománya. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a szerződött hitelek összege alig 6 hónap alatt elérte a Hitelprogram ezermilliárd forintos keretének 75 százalékát.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt bejelentést tett az MVM Next ellen az MSZP a Gazdasági Versenyhivatalnál. Az ellenzéki párt szerint az állami cég az önkényesen megválasztott ár alapján elvégzett számítással félrevezető tájékoztatást ad a fogyasztóknak az általuk igénybe vett szolgáltatás versenypiaci áráról és az elért megtakarításról.

Január 1-jétől fizetőssé válhat a teljes M0-ás körgyűrű, emellett az M44-es, az M30-as és az M76-os autóút bizonyos szakaszai is – derül ki egy pénteken megjelent új jogszabálytervezetből. Az Autóklub szerint a változtatás nem jó ötlet, mert a viteldíjak 25 százalékkal is emelkedhetnek. Karácsony Gergely főpolgármester az M0-s fizetőssé tételére vonatkozó tervet károkozásnak nevezte.

A jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre a települések önkormányzatai. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebookra feltöltött videójában felidézte: az idén már beszedett földadót október 1-ig vissza kell téríteni. Az új jogszabállyal ellentétes helyi rendeleteket szeptember 2-ig hatályon kívül kell helyezni.

Pilismaróton elegendő szavazat hiányában érvénytelen lett a népszavazás, amelyet egy külszíni sóderbánya nyitása ellen indítottak. A leadott szavazatok közül 672 a bányanyitás ellen szólt, 98-an igennel szavaztak. A Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron akar külszíni sóderbányát nyitni egy vállalkozás.

Új akkumulátor feldolgozót terveznek Alsózsolcára. A város honlapján megjelent közlemény szerint az akkumulátor feldolgozót a részben szlovén magánemberek tulajdonában lévő Andrada Group valósítaná meg.

Változásokról számolt be az energiaügyi miniszter a kormány Facebook-csatornáján. Lantos Csaba elmondta: a korábban telepített napelemes rendszereknél a telepítéstől számított 10 évig nem éves, hanem havi szaldóelszámolás lesz január elsejétől. Aki újonnan telepít napelemes rendszert, annak bruttó elszámolása lesz. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést.

Törvénymódosítást nyújt be az LMP, hogy a magántőkealapokra is vonatkozzon az adatközzétételi kötelezettség. Emellett a Zöldpárt azt kéri a Magyar Nemzeti Banktól, hogy hozza nyilvánosságra a magántőkealapok tulajdonosaira vonatkozó adatokat.

Érkeznek a tankönyvek az iskolákba, rendben elkezdődik a tanév – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: augusztus elején kezdődött meg mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába. Az államtitkár szerint a tanárok létszámában sem történt semmi rendkívüli változás, így szeptember elején el tud kezdődni a tanítás.

Az idei évben a pótfelvételiknél kétszer annyian jutottak be az egyetemekre, mint tavaly - közölte a felsőoktatásért felelős államtitkár. Hankó Balázs azt is közölte: ezzel 33 százalékkal több diák kezdi meg tanulmányait szeptemberben, mint az előző évben.

Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában – nyilatkozta a köztársasági elnök a Volodimir Zelenszkijjel történt találkozójáról az Indexnek. Novák Katalin közölte azt is: Magyarország csatlakozna az ukrán elnök békeformulájához, amelyben több mint 40 ország vesz részt.

Fehéroroszország elhagyását várja a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjaitól az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter. A varsói csúcstalálkozó résztvevői emellett Minszket arra is felszólították, hogy az illegálisan érkezett bevándorlók távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből.

Európa meggyengülésének kockázatára figyelmeztetett a francia elnök. Emmanuel Macron a francia nagykövetek Párizsban rendezett éves értekezletén beszédében kiemelt olyan jelenségeket, mint amilyen például a népesség felhígulása, a világkereskedelemben pedig az új globális szereplők megjelenése.

Európa-szerte járattörléseket és késéseket okoz az Egyesült Királyság légiforgalmi rendszerének meghibásodása. A legfrissebb információk szerint a hibát már sikerült elhárítani, ám ahhoz idő kell, hogy minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba.

Nemzetközi Fair Play-díjra jelölték az atlétikai vb önkénteseit. Fürjes Balázs az esemény szervezőbizottságának társelnöke hozzátette: már egyeztetett Kamuti Jenővel, a Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnökével, aki jó esélyt lát arra, hogy a jelölés célba érjen.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×