eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
England fans await the arrival of the England Womens team at London Heathrow Airport. Sarina Wiegmans side lost 1-0 to Spain in a tight match in Sydney on Sunday. Picture date: Tuesday August 22, 2023. (Photo by Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ Andrew Matthews - PA Images

Káosz a brit repülőtereken egy ismeretlen hiba miatt, Budapestet is érinti a fennakadás

Ismeretlen hiba bénította meg hétfőn délután a brit légiirányítási rendszert, ami miatt a földön tartják a szigetországból induló és oda tartó szinte összes járatot és néhányat már töröltek is.

A brit Országos Légiirányító Szolgálat, a NATS épp a háromnapos hosszú hétvége utolsó napján állt elő a hírrel: egy egész hálózatot érintő, "technikai hiba" lépett fel a rendszerében és ezért a repülésbiztonság érdekében korlátozzák a járatok számát. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy 10-ből 9 Nagy-Britanniából induló vagy oda tartó gép, belső járat nem szállt fel.

"Itt ülünk a betonon a budapesti reptéren. Három hét távollét után már nagyon szeretném megölelni a családomat... akár 12 óráig is várhatunk" – írta az egyik utas, Gabby Logan sportriporter, aki a budapesti atlétikai világbajnokságól tért volna éppen haza.

A Déli Krónika megfelelőjének számító BBC rádióadás, a World at One azzal zárult, hogy "nem látjuk a végét". A műsor megszólaltatott egy légiirányításban jártas utast, aki elmondta: Jersey sziget repterén ül a gépben, és lehet, hogy csak 7 órával később engedik őket felszállni. Magyarázata szerint a légiforgalmi rendszernek a gépek mozgását leíró adatai hiányosak, csak négy órára elegendő adat állt rendelkezésre. Utána már kézileg kell irányítani a gépeket, ami miatt sokkal lassabb a folyamat, mivel az irányítók csak kevesebb gépre tudnak egyszerre figyelni.

A légiirányító szolgálat közölte is:

a brit légteret nem zárták le, csak épp a gépek nem repülnek.

Az Easyjet diszkont légitársaság közölte utasaival: egyetlen Nagy-Britanniából induló vagy oda tartó gépe sem száll fel. A sok több londoni reptér egyikén – ahová Magyarországról induló gépek is érkeznek – Gatwicken az utasok őrületes késésekre panaszkodtak – írta a Telgraph című lap. "Semmit nem mondtak, hogy mikor lesz vége" – magyarázta egy utas, akit még a regisztrációnál és nem már magán a gépen ért a hír. Egy Heathrow-n készült fényképen azt látni, hogy hat utasszállító áll egymás mögött sorban, felszállásra várva. A portugáliai Farón ragadt British Airways gép kapitánya közben azzal békítette meg az utasokat, hogy a gyerekeknek megengedte, hogy a pilótafülkében készítsenek vele fotókat.

Az Ír Köztársaság közlekedési minisztere szerint a brit káosz "jelentős hatással" lesz az ír légiközlekedésre is. A Ryanair és az Aer Lingus légicégek több dublini járatot is töröltek.

A nagyobb brit repterek egymás után kezdték el kiadni kommünikéiket arról, hogy fennakadások léptek fel a légiközlekedésben. Némelyik a gyakran használt angol kifejezéssel "elnézést kérünk bármilyen kellemetlenségért" – kért bocsánatot, ami egy kommentátor szerint több, mint understatement: a konkrét dolog – ami több, mint kellemetlenség – valóban megtörtént. A helyzet azt jelenti, hogy több millió brit, aki a nyárvégi háromnapos hétvégére elutazott, nem tud időben hazatérni és munkába állni.

A helyzetből politikai ügy lett: az ellenzéki Liberális Demokraták felszólították Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy hívja össze a COBRA kormányzati válságstábot. Michelle Robson, a BBC rádió által megszólaltatott légügyi szakértő – aki utasként éli át a helyzetet – azt mondta, hogy "szokatlan", hogy ilyen sokáig tartson a bénultság. Az olaszországi Cagliariból induló gép egyik utasa a Twitteren azt írta: három órát ültek a betonon. "A pilóta azt mondta: 20 éves szolgálata alatt soha nem látott még ilyet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×