eur:
396.45
usd:
368.95
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Wagner csoport. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

A Wagner-csoport továbbra is fenyegetést jelent Európára

Lengyelország és a három balti köztársaság az orosz zsoldosok távozását sürgeti Fehéroroszországból

A négy ország belügyminiszterei varsói megbeszélésükön azt is szorgalmazták, hogy Minszk mielőbb távolítsa el az illegális bevándorlókat a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből.

A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte - mutatott rá Kaminski.

Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner "haladéktalanul hagyja el" Fehéroroszország területét,

valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók.

Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon "kritikus incidensre" kerül sor, a négy ország - beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal - "azonnali válaszlépéseket" foganatosít. Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől - helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára. Jelezte: a fehérorosz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött fehéroroszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.

Agne Bilotaite kijelentette, hogy a határzárról a négy állam elnökének, illetve miniszterelnökének kellene döntenie közösen.

Felidézte, hogy Litvánia két határátkelőt már lezárt a fehérorosz határon.

Lengyelország korábban az összes közúti határátkelőt lezárta, kivéve a Terespol városánál működőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×