eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wagner csoport. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

A Wagner-csoport továbbra is fenyegetést jelent Európára

Lengyelország és a három balti köztársaság az orosz zsoldosok távozását sürgeti Fehéroroszországból

A négy ország belügyminiszterei varsói megbeszélésükön azt is szorgalmazták, hogy Minszk mielőbb távolítsa el az illegális bevándorlókat a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből.

A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte - mutatott rá Kaminski.

Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner "haladéktalanul hagyja el" Fehéroroszország területét,

valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók.

Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon "kritikus incidensre" kerül sor, a négy ország - beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal - "azonnali válaszlépéseket" foganatosít. Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől - helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára. Jelezte: a fehérorosz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött fehéroroszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.

Agne Bilotaite kijelentette, hogy a határzárról a négy állam elnökének, illetve miniszterelnökének kellene döntenie közösen.

Felidézte, hogy Litvánia két határátkelőt már lezárt a fehérorosz határon.

Lengyelország korábban az összes közúti határátkelőt lezárta, kivéve a Terespol városánál működőt.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×