eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Novák Katalin: tárgyalásom az ukrán elnökkel kendőzetlenül őszinte volt

Az államfő a Sándor-palota Kék Szalonjában adott interjújában többek között arról beszélt, hogy mit élt át a kijevi látogatása során a kormányzati negyed óvóhelyén, és milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, valamint mire kérte meg őt Ferenc pápa.

Elmondása szerint Novák Katalin nem érte meglepetésként a légiriadó kijevi látogatása során, hiszen – mint fogalmazott – egy háborús országba látogatott el. „Sajnos Kijevben mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák. Békében születtem és éltem, akárcsak ön, nem voltam még óvóhelyen. Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe” – mondta az Indexnek nyilatkozva.

Szavai alapján egy mínusz harmadik szinten lévő helyiségbe kísérték az állam- és kormányfőket kollégáikkal együtt, miközben a TEK munkatársai, akik a magyar delegáció védelméről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását. Arra a kérdésre, hogy hogyan telik az idő, amikor elnökök és miniszterelnökök együtt várakoznak, a következőket válaszolta: „Egy idő után kimerítjük az előre eltervezett témákat, és kialakul egy kötetlenebb beszélgetés, ami persze elsősorban politikai természetű.”

Később Volodomir Zelenszkij a mínusz második szinten lévő irodájában fogadta a magyar államfőt. Novák Katalin már korábban is találkozott az ukrán elnökkel, de most először tárgyalt vele hosszabban és négyszemközt.

„Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre.”

Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. „Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség” – emelte ki Novák Katalin.

Elmondása szerint megállapodtak, hogy új fejezetet nyitnak, érdemi és konkrét lépéseket fognak tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. „Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól.” Az ukrán elnök azt mondta, hogy

amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz

– tette hozzá.

„Tárgyalásom az ukrán elnökkel kendőzetlenül őszinte volt, nyíltan beszéltünk egymásnak arról, amit problémának látunk” – nyilatkozta Novák Katalin, de ezzel kapcsolatban további részleteket nem árult el.

Mint mondta, az ukrán elnök az ukrán érdekeket képviseli, a magyar a magyart, és ez így van rendjén, és tökéletesen megérti, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni. Novák Katalin szerint nincs olyan katonai megoldás, ami a hosszú távon fenntartható békéhez vezetne, éppen ezért úgy látja, tárgyalóasztalhoz kell ülni; „Ezt a határozott véleményemet nyilvánosan is, de négyszemközt is elmondtam az elnöknek.”

Vatikán/Simone Risoluti/Novák Katalin/Facebook
Vatikán/Simone Risoluti/Novák Katalin/Facebook

Vatikáni látogatását illetően a többi között azt mondta, hogy megtisztelőnek tartja, hogy néhány hónap elteltével ismét volt alkalma találkozni és érdemben beszélni Ferenc pápával. „A legfontosabb kérdés most az volt a Vatikánban, hogyan tudjuk a békevágyat felébreszteni azokban is, akik távolabb élnek ettől a konfliktustól. A Szentatya a nők, a női vezetők szerepét kiemelten fontosnak tartja. Azt mondta, hogy

„mi, nők sokkal inkább keressük a konfliktusok megoldását, mint a férfiak. ezért is számít rám személyesen is a béke előmozdításában.”

A magyar államfő kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a Szentatyánál egy magánaudienciára 15 percet szoktak meghatározni. A tavalyi vatikáni látogatásakor 15 perc után be is kopogtak, majd öt percenként megismételték. Idén viszont már nem kopogott senki, így 50 percig tartott a beszélgetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×