eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Tranzit

Békés Márton: a Tranziton mindenféle elkötelezettség és megfelelési kényszer nélkül lehet vitatkozni

Csütörtöktől vasárnapig ismét megrendezik a Tranzit Fesztivált Tihanyban. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök mellett ellenzéki politikusok is részt vesznek. Békés Márton, a szervező Kommentár folyóirat főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy a fél kormány jelen lesz a fesztiválon.

A Tranzit közéleti évadnyitóként és gondolatexpóként született meg az ötletgazdák fejében, és az évek során Magyarország egyik legnagyobb közéleti találkozójává nőtte ki magát. A négynapos esemény – amelyet immár hatodszor rendeznek meg a Balatonnál – a szervezők megfogalmazása szerint közös gondolkodás Magyarország jövőjéről több tucat előadással, vitával és több ezer résztvevővel.

A szervező Kommentár folyóirat főszerkesztője, Békés Márton azt mondta az InfoRádióban, hogy ezúttal is nemzeti, konzervatív fórumok sora képviselteti majd magát csütörtöktől Tihanyban. Hozzátette: a rendezvény egy politikai fesztivál is egyben, hiszen színvonalas és tartalmas vitákat tartanak a helyszínen. Kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt ott lesznek a Balaton-parti településen. Békés Márton nagyon jó platformnak tartja a Tranzitot az eszmecserék lefolytatására, mert

a parlamenten kívül, mindenféle elkötelezettség és megfelelési kényszer nélkül lehet ütköztetni a véleményeket, nézeteket.

A szervezők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy egyes ellenzéki pártok nem fogadták el a meghívásukat az eseményre. Békés Márton azt viszont kiemelte, hogy a Momentum két országgyűlési képviselője, Tompos Márton és Bedő Dávid is leül majd vitázni. Rajtuk kívül Lukács László György, a Jobbik–Konzervatívok frakcióvezetője, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is részt vesz a rendezvényen.

A pénteki és a szombat délelőtti program is kiemelt jelentőségű, ugyanis kormánytagok tartanak előadást, illetve beszélgetnek a megjelentekkel. Rogán Antal és Szijjártó Péter plenáris előadására is sok érdeklődőt várnak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője pénteken Háború és béke – Gazdasági lehetőségek az orosz-ukrán konfliktus árnyékában címmel tart előadást, míg a külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika mozgásteréről beszél majd.

A délutáni sávban egymással párhuzamosan 5-5-5 beszélgetés, vita zajlik majd. A fesztivál leginkább várt programpontja a miniszterelnök beszéde, vendégekkel való társalgása lesz.

Orbán Viktor 2012 óta először lesz ott a Tranzit Fesztiválon.

A Kommentár folyóirat főszerkesztője szerint péntek délután nagyjából egy órán át lehet majd beszélgetni a magyar kormányfővel.

A már megszokott módon idén is lesz élő közvetítés az előadásokról és a vitákról a Facebookon. A beszélgetéseket tehát rögzítik, felvételek készülnek, melyek visszanézhetők lesznek a különböző platformokon.

„Ha jól számoltam, a fél kormány jelen lesz a Tranziton, tehát a politikai beszélgetéseken, stratégiai eszmecseréken miniszterek sora képviselteti magát Tihanyban”

– jelentette ki Békés Márton, aki szombat délután Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával szerepel majd egy panelben, melynek témája a világrendszerváltás, a nemzetközi kapcsolatok átalakulása és Magyarország jelenlegi helyzete lesz.

Békés Márton szerint a Tranzit egy nagyon hosszú folyamat, kemény szervezői munka része és ez a nyári, négynapos rendezvény jól illeszkedik abba a sorba, ami 2009 vége óta tart. Akkor rendezték ugyanis az első Tranzitot. Kiemelte, hogy szervezőként a mostani lesz a 34. nagy konferenciájuk és azon belül is a 9. nyári eseményük. 2011-ben Sopronban volt először ilyen nyári rendezvényük, majd 2012-ben és 2013-ban Kőszeg volt a házigazda.

A Tranzitnak 2017 óta ad otthont Tihany, azóta a Balaton-felvidék a helyszíne a fesztiválnak, amit a koronavírus-járvány idején értelemszerűen nem tudták megtartani.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció képviselői nem jelennek meg a csütörtökön kezdődő eseményen. Az ellenzéki párt azért utasította vissza az invitálást, mert indoklása szerint nem vesznek részt fideszes pártrendezvényeken. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója korábban úgy fogalmazott, „még azt is felajánlottuk nekik, hogy az árnyékkormányuk árnyékminiszterei leülhetnek a magyar kormány hivatalban lévő minisztereivel beszélgetni, de ők ezt is visszautasították”.

A 6. tihanyi Tranzit Fesztivál programját itt lehet megtekinteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×