eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Tranzit

Tranzit vita: A magyarok szenvednek, Ön alternatív valóságban él

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel ült le vitázni a Tihanyban zajló Tranzit Fesztiválon. A két politikus a többi között a 2024-es EP-választás tétjéről, a migrációról és a gyermekvédelemről is ütköztette véleményét.

A hódmezővásárhelyi polgármester az EP-választással kapcsolatban azt mondta: keresztény, konzervatív elveket képviselnének pártjával Brüsszelben és szeretnének bekerülni az Európai Néppártba. Szerinte Magyarországnak és az EU-nak is lépéseket kell tennie az illegális migráció ellen és az embercsempészeket sem lehet szabadon engedni. Mint fogalmazott: „nem lehet migránskötvényekkel körözött bűnözőket és terroristákat behozni.” Márki-Zay Péter Tihanyban is azt hangoztatta, hogy csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez – írja az Index.

Gulyás Gergely erre közölte: nem náluk kell keresni a migrációt támogatókat, Márki-Zay Péter szövetségesei „akarnak kerítést bontani”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, szeretnék megnyerni a jövő évi európai parlamenti választásokat, erre az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta, ez így is fog történni.

„Jó hírem van, a Fidesz meg is fogja nyerni az EP-választásokat”

– jelentette ki határozottan Márki-Zay Péter.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy egy ideje már jelentős többséggel kormányoznak idehaza, az EU-n belül viszont más a helyzet, hol több, hol kevesebb a támogatójuk.

A miniszter szerint az Európai Parlament mérgezett hellyé vált a korrupció és az Európai Unió alapszerződéseinek megsértése miatt, Brüsszelben a többség szembemegy az alapvető európai értékekkel. Gulyás Gergely elmondása szerint

a kormány továbbra is elutasítja a genderideológiát, a háború helyett a béke pártján áll és megvédi a határokat.

Márki-Zay Péter kiemelte, hogy pártjával más kultúrát képviselnek, mint a Fidesz. Véleménye szerint „vagy bukott nyugati politikusok és keleti diktátorok jönnek Magyarországra, vagy Szent István tervét hajtják végre”, a Mindenki Magyarországa Néppárt utóbbi mellett foglalt állást. Hozzátette:

„én sokkal régebb óta vagyok keresztény, konzervatív, mint a Fidesz.”

Gulyás Gergely azt mondta a vitán, a kereszténydemokrata pártok léphetnek fel kellő erővel a hibás folyamatok ellen, ugyanis szerinte az Európai Parlament „az egyik legrosszabb állapotban lévő intézmény.” Hangsúlyozta, hogy Magyarország nagy erőket mozgósít annak érdekében is, hogy az ukrajnai háború hatására kialakult humanitárius válságot enyhíteni lehessen.

A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy mindenen nyerészkedik, a politikusaik mindig, minden helyzetben jól járnak, miközben a magyar emberek szenvednek. Gulyás Gergely erre azt válaszolta, ezek szerint Márki-Zay Péter egy alternatív valóságban él. Utóbbi politikus párhuzamot vont a jelenlegi kormányzat és a Kádár-rendszer között, és kijelentette, hogy „migránsbűnöző, aberrált párt” a Fidesz.

A miniszter ekkor arról kezdett el beszélni, hogy az ellenzéki politikusok őszinte pillanataikban bevallották, nem tudnák vezetni ezt az országot. Feltette a kérdést, hogy akkor a magyar emberek miért gondolták volna azt a tavalyi választásokon, hogy jó döntés rájuk szavazni? Szerinte azért, mert Márki-Zay Péternek nem sikerült győznie 2022-ben, másnak ez sikerülhet a jövőben az ellenzék soraiból. Ehhez azonban meglátása szerint vonzó jövőképet kell vázolni az embereknek és nem kellene bírálni azt, amit a jelenlegi kormányzat jól végez.

Márki-Zay Péter azt is megemlítette, hogy százezrek mentek el az országból, mire Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy 2004 után innen mentek el a legkevesebben, 2016 óta pedig többen jönnek vissza, mint ahányan elhagyják az országot.

A hódmezővásárhelyi polgármester kritizálta a kormányt amiatt, hogy 2010 után elmaradt az elszámoltatás, Gulyás Gergelynek erre az volt az észrevétele, hogy Márki-Zay Péter viszont „összefogott azokkal, akiket elszámoltatott volna. Sajátos megoldás”.

A gyermekvédelemről is volt szó a vitán. Márki-Zay Péter szerint „amíg a fideszes pedofiloktól nem tudjuk megvédeni a gyermekeinket, addig nem történik semmilyen változás ebben az országban”. Gulyás Gergely közölte: igenis szigorúak a pedofíliát büntető törvények, az már más kérdés, hogy milyen bírósági ítélet született Kaleta Gábor ügyében.

A hódmezővásárhelyi polgármester olyan országban szeretne élni, ahol „még a fideszes homoszexuális politikusok is nyíltan felvállalhatják melegségüket”. A születési nemmel összefüggésben aztán a következő mondat hagyta el Márki-Zay Péter száját: „ha ön holnaptól azt mondja, kislány akar lenni, én támogatom.” Gulyás Gergely válasza a következő volt:

„ha a polgármester úr holnaptól emu szeretne lenni, attól még nem lesz emu”.

A vita végén Márki-Zay Péter elismeréssel beszélt Gulyás Gergelyről, akit az egyik legtisztességesebb kormánytagnak nevezett, mert megfogalmazása szerint hozzá nem kötődnek korrupciós botrányok. Gulyás Gergely pedig azzal zárta mondanivalóját, hogy egy lehetséges közös kiindulási pontnak tartaná, ha „az ellenzék is mindent megtenne az uniós források hazahozataláért.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×