eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Matthias Tunger/Getty Images

PSZ: emberbarátibb módon kellett volna megtervezni az új tanév rendjét

Két és fél hét múlva kezdődik az új tanév, aminek hivatalos rendje ennek ellenére még nem került be a Magyar Közlönybe. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint ez megnehezíti a pedagógusok és az intézmények felkészülését. Gosztonyi Gábor arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a meghosszabbított tanév nagyon sok plusz adminisztratív teendőt jelent a tanároknak, ráadásul a tantermek többsége nem légkondicionált, ami június második felében áldatlan állapotokat idézhet elő.

Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott: a következő tanév rendje még megjelenésre vár, miután a társadalmi egyeztetés augusztus elején véget ért. A minisztériumi rendelet tervezetét augusztus 4-ig lehetett véleményezni. Több szakmai és civil szervezethez hasonlóan a PSZ is megfogalmazta a maga álláspontját és észrevételeit a témában. Jelenleg várják, hogy a beadott javaslatok közül, mennyit vesz figyelembe a Belügyminisztérium. Hozzátette: véleménye szerint már a Magyar Közlönyben is fel kellett volna tüntetni a legfontosabb dátumokat, hiszen két és fél hét múlva kezdődik az iskola.

A szakszervezeti alelnök szerint a tanév hivatalos rendjének ismerete nélkül az intézmények nem tudnak felkészülni megfelelően. Úgy véli, ha minden marad úgy, ahogy a tervezetben leírták, akkor a pedagógusok szempontjából megterhelő tanév elé nézünk. Ezt először is azzal indokolta, hogy az iskolai év egyhetes meghosszabbítása több problémát is felvet. A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy az iskolaépületek többsége alkalmatlan arra, hogy a nyári nagy melegben tanítani lehessen bennük. Erre a Belügyminisztérium úgy reagált, hogy a hazánkkal azonos klimatikus fekvésű Szlovákiában is június 30-ig tart a tanítás, és ez ott sem okoz gondokat.

Gosztonyi Gábor közölte: nem tudja, hogy a szomszédos országban, milyen az épületek felszereltsége. A hazai közoktatási intézmények adottságaival kapcsolatban azonban azt mondta,

többségükben – főleg az osztálytermekben – nincs légkondicionáló.

Kiemelte, hogy június második felében már 30 fok fölötti hőmérséklet van, ami „nem emberbaráti”. Véleménye szerint ez az időszak ilyen körülmények között a diákok és a pedagógusok számára is megterhelő.

Reagált arra is, hogy a minisztérium a megszokotthoz képest néhány nappal később tartaná a középiskolai beiratkozást, amely így nem a tanítási év befejezése utáni első hétfőn, hanem pár nappal azt követően kezdődne. „A kollégáinkra ez iszonyatos adminisztratív terhet ró, mert meg kell tartani az osztályozó értekezletet, meg kell írni a bizonyítványt, majd külön meg kell írni a törzskönyvet is. Ezt aztán össze kell olvasni és az intézményvezetőnek a bizonyítványt alá kell írnia, csak utána osztható ki”.

A PSZ alelnöke hozzátette: a nyolcadik osztályosok szempontjából nagyon fontos, hogy a beiratkozáskor már a birtokukban legyen az aláírt bizonyítványuk. Szerinte szervezési és kivitelezési problémák előfordulhatnak a középiskolákban is a következő tanévben. Gosztonyi Gábor úgy gondolja, hiába adnak plusz három napot a középszintű szóbeli érettségi megszervezésére, az utolsó hét akkor is egy be fog esni a középszintű érettségi kezdetével. Mint mondta, a meghosszabbítással a középszintű szóbeli érettségi eltart július elejéig, így

a középiskolában dolgozó tanárok a rengeteg adminisztratív teendő miatt nem tudnak elmenni időben szabadságra.

A tervek szerint 2022. december 20-a és 2023. január 8-a között lesz a téli szünet, amely már az előző tanévben is hosszabb volt. Gosztonyi Gábor nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy ez mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert elmondása szerint nem hoz nyilvánosságra adatokat a kormány ezzel kapcsolatban. Aggályosnak tartja azt, hogy vannak olyan szülők, akik január első hetében nem tudnak szabadságot kivenni, pedig otthon kellene maradniuk a gyerekeikkel, vagy meg kellene oldaniuk valahogy az elhelyezésüket ahhoz, hogy ne kelljen őket beküldeni az iskolai ügyeletre.

Ha pedig igénylik a tanulók számára az ügyeletet, akkor a szakszervezeti alelnök szerint már teljesen mindegy, hogy van-e tanítás vagy nincs. Éppen emiatt az épületeket mindenképpen fűteni kell ebben az időszakban is. Hozzátette: a téli szünet meghosszabbításának fő célja a takarékoskodás volt, kérdés, tényleg így lesz-e.

Érthetetlennek nevezte a szeptember 1-jei tanévkezdést, amivel szerinte a döntéshozók nem vették figyelembe a kollégisták szempontjait. Ők szeptember 1-jén, pénteken megérkeznek az iskolakezdésre, majd csak két nap múlva költözhetnek be a kollégiumba, mert péntektől vasárnapig még biztosan nem lehetnek ott. „Semmi sem zárta volna ki, hogy szeptember 4-én, hétfőn kezdődjön a tanév és akkor nem december 20-án, hanem 21-én kezdődött volna a téli szünet. Nagyot nem lőttek volna mellé, ha kicsit emberbarátibb módon tervezik meg a tanév rendjét” – nyilatkozta az InfoRádiónak Gosztonyi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×