eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete

Újabb tervezet verte ki a biztosítékot a tanárok szakszervezeteinél, de van, amivel elégedettek

A pedagógusok szakszervezetei újra leültek tárgyalni a Belügyminisztériummal a tanárok jogállásáról szóló törvényről, illetve egy új jogszabály-tervezetről is, ami ugyancsak kiváltotta az érdekképviseletek tiltakozását.

Az újabb egyeztetés után Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja azt mondta: nem volt teljesen eredménytelen a megbeszélés. Azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy várakozásai szerint

a nevelést és az oktatást közvetlenül segítők ugyanúgy megkaphatják az illetményüket, mint eddig.

Ezt előrelépésnek, pozitív fejleménynek tartja, ugyanis a végrehajtási rendeletben ez még nem szerepelt.

Ugyanakkor a fegyelmi eljárásra vonatkozó rendelkezéseket érintő észrevételeikre és kérdéseikre nem kaptak választ a Belügyminisztériumtól. Nagy Erzsébet szerint eddig nem volt olyan egyeztetés a felek között, ami alapján meg lehetett volna ismerni a kormány álláspontját ezekben a kérdésekben.

Mint kiderült, az érdekképviseletek egy új törvénytervezet ellen is tiltakoznak. Azt kifogásolják, hogy a módosítás után már

nem lesznek kötelesek a munkáltatók arra, hogy levonják és átutalják a szakszervezeteknek a tagdíjat, amennyiben ezt kérik a közszférában dolgozó munkavállalók.

„Ez nem más, mint a szakszervezetek kivéreztetése, és emiatt már a nemrégiben elfogadott pedagógus-életpályáról szóló törvényt is módosítani akarják, amit mi státusztörvényként, de leginkább bosszútörvényként aposztrofálunk” – fogalmazott a PDSZ választmányi tagja.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy véli, a tárgyalás inkább csak panaszismertetés volt. Megerősítette ő is, hogy továbbra is határozottan tiltakoznak az ellen, hogy alsós tanítók felső tagozatban, 7-8. osztályban taníthassanak. Az ellen is felemelték a szavukat az újabb tárgyaláson, hogy a kémia, fizika, földrajz vagy biológia szakos tanárok átképzés nélkül természettudományokat tanítsanak.

Nem értenek egyet azzal sem, hogy honvédtisztek pedagógusi végzettség nélkül felügyeletet láthassanak el gyermekek körében a honvédelmi oktatási intézményekben.

A tanárok érdekképviseletei jelezték, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtanak be a pedagógusok jogállásáról szóló törvény miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×