eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kőszeg Ferenc irodalomtörténész, volt országgyűlési képviselő a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye alapításának 110. évfordulóján tartott Antik ünnep programsorozaton 2018. december 5-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elhatárolódott a Helsinki Bizottság az alapító Kőszeg Ferenctől a pedofíliáról tett kijelentései miatt

Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Helsinki Bizottság alapítója egy interjúban arról is beszélt, hogy nem kell feltétlenül a büntetőjog szigorát elővenni olyan eseteknél, amikor felnőtt és gyermek szexuális kapcsolatáról van szó.

Elfogadhatatlannak nevezte közleményében a Magyar Helsinki Bizottság azokat a kijelentéseket, amelyeket Kőszeg Ferenc, a szervezet egykori alapítója tett a pedofíliával kapcsolatban egy friss életútinterjújában – írja a hvg.hu.

A szervezet azt írta, hogy „Kőszeg Ferenc válaszai szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és a belső szabályzatainkkal is”. A bizottság emlékeztetett, hogy Kőszeg Ferenc az egyik alapítója, sőt a szervezet elnöke volt 2006 végi nyugdíjba vonulásáig, de már „közel húsz éve nem képviseli a Magyar Helsinki Bizottságot, nem nyilatkozik a szervezet nevében”.

Gulyás Márton, a Partizánban Kőszeg Ferencet egy még 2009-ben megjelent írásáról kérdezte. A tizennégy évvel ezelőtt egy cikkben azt írta: „Az Amerikából világszerte szétterjedt újprüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie, pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között”. A műsorvezető feltette a kérdést: van-e olyan erotikával átszőtt érzelmi kapcsolat felnőtt és gyerek között, ami helyeselhető, vagy nincs? Kőszeg Ferenc erre nem tudott egyértelmű választ adni. Azt mondta, szerinte „nem lehet ezt ilyen merev kategóriában leírni”, majd arról kezdett beszélni, hogy ugyan helyteleníti a felnőtt és gyerek közötti szexuális kapcsolatot, de ha pusztán lelki kapcsolatról van szó, akkor elítélni vagy büntetni szerinte helytelen.

Később azt is mondta, hogy a hatóságok nem tudják úgy kezelni az ilyen ügyeket, hogy ne okoznának nagyobb kárt vele a gyereknek, mint önmagában az a szexuális kapcsolat, amit egy felnőttel létesített, ezért szerinte nem kell feltétlenül a büntetőjog szigorát elővenni olyan eseteknél, amikor felnőtt és gyermek szexuális kapcsolatáról van szó.

Szó esett arról is, hogy Kőszeg Ferenc fia egy olyan iskolába járt, ahol egy tanár őt is megkörnyékezte, és erre felidézte: "Azt mondtam neki, hogy ne menjen bele ilyenbe. Nagyon távol áll tőlem, hogy a pedofíliát bármilyen formájában helyeseljem, csak azt mondom, hogy amennyire lehetséges, kerüljük el az ezzel kapcsolatos nyilvános leleplezést, konfliktust, felelősségre vonást, mert nem lesz a dolog ettől jobb, csak rosszabb."

A beszélgetésben szó esett Sipos Pálról is, aki, mint ismert, pedagógusként többször is visszaélt hírnevével, hatalmával: nyári táboraiban többször is előfordult, hogy együtt maszturbált 14-18 éves fiú diákjaival, de fogdosott és csókolt meg 18 év alatti lányt is. Kőszeg Ferenc a Sipos-botrány kirobbanása után helytelenítette, hogy a jobboldal mellett a liberális értelmiség is elítélte a tanárt, most az esetről azt mondta: "Annyi változata és alesete van az olyan kapcsolatoknak, amelyek helyteleníthetők, hogy nagyon óvatos lennék ennek az elítélésével, de nem is annyira az elítélésével, hanem inkább a nyilvánosságra hozatalával."

Szerinte hatósági elítélésnek akkor van helye, "ha tényleg valami olyasmi történik, ami megengedhetetlen". A felvetésre, hogy "gyerekekkel együtt maszturbálni egy felnőttnek, ez hol megengedhető?”, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi elnöke csak megvonta a vállát, hosszan hallgatott, majd hozzátette: „Azt gondolom, hogy ennek a megtörténte még mindig kisebb baj esetleg, mint ennek a nyilvános leleplezése.”

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×