eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Árad a Dráva és a Mura. Forrás: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)
Nyitókép: Forrás: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Országszerte csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség - a nap hírei

Egyeztetést kezdeményez az útdíjrendszer és a jövedékiadó szabályok felülvizsgálatáról a közlekedési tárcával a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. Átlagosan 6,5 százalékkal csökkent az online árfigyelőrendszerben szereplő termékek ára a július elsejei elindulás óta

Országszerte csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, így az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Árvízi védekezéshez szükséges eszközöket tartalmazó, magyar segélyszállítmány indul Szlovéniába. A katasztrófavédelem 200 ezer homokzsákot, több száz gumicsizmát, matracot, takarót, párnát, lepedőt, 5 ezer fáklyát és 10 tekercs, összesen 4800 négyzetméternyi árvízi védekezéshez használható fóliát indít útnak a szomszédos országba egy kétoldalú katasztrófavédelmi megállapodás alapján. A magyar segélyszállítmány katasztrófavédelem budapesti logisztikai bázisáról két részletben indul útnak.

A Belügyminisztérium fontosnak tartja az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia fenntartását, és ezzel ellentétes előterjesztést a Kormány sem tárgyalt – közölte a tárca államtitkára. Rétvári Bence az LMP-s Bakos Bernadett kérdésére válaszolt. A Közlekedési Minisztérium 8 nappal az Árpád hídi halálos gázolás után közölte, hogy dolgoznak a KRESZ módosításán, és foglalkoznak a zéró tolerancia kérdésével is.

Egyeztetést kezdeményez az útdíjrendszer és a jövedékiadó szabályok felülvizsgálatáról a közlekedési tárcával a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy októbertől 17,6 százalékkal emelkedhet az útdíj a HU-GO rendszerben. Emellett az útdíjrendszer 2024. január 1-i átalakítása újabb jelentős díjemelést hozhat, így a magyar útdíj lesz az egyik legdrágább Európában.

Két nap alatt több mint kétezer szakszervezeti tag tiltakozott a tagdíjak levonását érintő törvénytervezet ellen az aHang felületén indított levélküldő kampány alapján. A dolgozók az érdekképviseletek szerint azt írták: a változtatás egyedül arra alkalmas, hogy ellehetetlenítsék a szakszervezeteket. Az új törvénytervezet megszüntetné, hogy a közszférában dolgozók béréből a tagdíjat köteles legyen levonni a munkáltató, így a befizetésről mindenkinek magának kellene gondoskodnia.

Átlagosan 6,5 százalékkal csökkent az online árfigyelőrendszerben szereplő termékek ára a július elsejei elindulás óta. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt közölte: a rendszer indulása óta a 62 termékkategóriából 52 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. A zöldségárak mérséklődtek a leginkább, de a tojás ára is több mint 27 százalékkal, a spagetti és az alma ára pedig több mint 15 százalékkal csökkent.

Biztosított az ország kenyere, a kenyérgabona már a magtárakban van – közölte az agrárminiszter. Nagy István Hajdúböszörményben, a Hajdúság Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján beszélt arról is, hogy növelni kell a versenyképességet az ágazatban. A tárcavezető szerint ezt elősegítendő a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Augusztus 20-án Budapestre látogat a török elnök. Recep Tayyip Erdogan munkalátogatásra érkezik, Orbán Viktor meghívására. A magyar-török csúcstalálkozó augusztus 20-án a Karmelita kolostorban lesz, a témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek.

Több mint 700 ezer forintos kezdő fizetéssel toboroz katonákat a honvédség a Lynx páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba. Belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint illetményt ígérnek. Ezt a honvédelmi miniszter mondta Szentesen, a honvédségi nyílt napon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, hogy folyamatos a Magyar Honvédség felszerelése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel.

Az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét felmentik Ukrajnában - jelentette be az ukrán elnök, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács döntését a Facebookon. Volodimir Zelenszkij közölte, hogy a sorozóbizottságok új vezetőit még kinevezésük előtt átvilágítja majd az Ukrán Biztonsági Szolgálat. A döntés előzménye, hogy a bizottságok vezetői kenőpénzért több alkalommal is segítettek hadköteleseknek elkerülni a behívást.

Mégis elmegy a budapesti atlétikai világbajnokság megnyitójára a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta: a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel zárult tárgyaláson Gulyás Gergely írásban is megerősítette a 2019-ben kötött megállapodás teljesítését. A főpolgármester a Facebookon felidézte: korábban azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, és hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények. A kormány mostani ígérete alapján azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötik a szükséges szerződéseket.

A Nyugati pályaudvar újabb részein kezdődnek meg a munkálatok - közölte a MÁV. Megújul a keresztaluljáró és kicserélik a hozzá tartozó peronliftet is. A kivitelezési munkák augusztus 15-én indulhatnak meg és év végére fejeződnek be.

12 virágkocsi, 37 fellépőcsoport és több mint 1.500 táncos vonul majd az idei debreceni virágkarneválon - hangzott el a rendezvény tájékoztatóján. A menetben külföldiek is vonulnak: köztük a San Marinó-i zászlóforgatók, de jönnek csapatok Brazíliából, Spanyolországból és Szerbiából is. A felvonulás útvonalán idén 8 tribünt helyeznek el, ebből 1 ingyenes lesz.

A román hatóságok a határforgalom jelentős növekedésére számítanak a hosszú hétvégén. A magyar-román határon a Csanádpalota-Nagylak II. és az Ártánd-Bors határátkelő a legforgalmasabb. Romániában szombaton 4 napos hosszú hétvége kezdődik a közalkalmazottaknak, miután a kormány pihenőnappal kötötte össze az augusztus 15-i munkaszüneti napot az azt megelőző hétvégével.

Felbocsátották a Luna-25 Hold-állomást, amely az új orosz holdkutatási program első küldetése. A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség szerint a Luna-25-é lesz az első leszállás a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai között. Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra tervezi a Roszkoszmosz.

Szeptemberről januárra halasztotta Emmy-díjak átadását az amerikai televíziós akadémia. A legjobb tévés produkciókat jutalmazó gálát eredetileg szeptember 18-án tartották volna, azonban a hollywoodi színészek és írók sztrájkja miatt, amely nem teszi lehetővé, hogy a sztárok díjátadókon vegyenek részt, a ceremóniát más időpontra kellett tenni. Eközben a sztrájkoló hollywoodi írók bejelentették, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz a stúdiókkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×