eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az áradó Dráva Őrtilosnál 2023. augusztus 8-án.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

A kormány októberre egyszámjegyű pénzromlásra számít - a nap hírei

Júliusban 17,6 százalékra mérséklődött az infláció. Oroszország felfüggeszti a barátságtalannak minősített országokkal kötött, kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmények egyes rendelkezéseit. Több mint 100 program várja idén azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját.

Júliusban 17,6 százalékos volt az infláció – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez 2,5 százalékpontos csökkenés az előző hónaphoz képest. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Egy év alatt az élelmiszer 23,1 százalékkal nőtt, a háztartási energia 35,7 százalékkal drágult. Az üzemanyagok ára 21,5 százalékkal nőtt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter továbbra is arra számít, hogy októberre egyszámjegyű lesz az infláció.

A fiókgyógyszertárakban nem lenne kötelező a gyógyszerészek jelenléte, helyükre a szakasszisztens lép - a Belügyminisztérium rendelettervezete szerint. Ezzel a gyógyszerek forgalmazása a gyógyszertáron belül maradna. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége üdvözölte a tervet, a Gyógyszerészi Kamara ugyanakkor úgy értékelte, hogy ez beláthatatlan következményekkel járna a betegbiztonságra.

Aláírta az új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát a köztársasági elnök. Ezt az atv.hu kérdésére közölte a Sándor-palota. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Oroszország felfüggeszti az általa barátságtalannak minősített országokkal kötött, kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmények egyes rendelkezéseit. Az intézkedés addig marad érvényben, amíg az érintett országok fel nem függesztik az Oroszországgal szembeni szankciókat, köztük az Egyesült Államok, az uniós tagállamok, Kanada és Japán.

Megjavították és újból üzembe helyezték a Barátság kőolajvezeték egyik lengyelországi ágát. A szakaszon szombaton észleltek szivárgást. Ezen az ágon a tengeri úton érkező olajat továbbítják a németországi olajfinomítókba.

Lengyelországban október 15-én tartják a parlamenti választásokat - jelentette be a lengyel államfő. Andrzej Duda a választáson való részvételre szólította fel az állampolgárokat. Lengyelországban 4 évente választják újra az alsóház, a szejm 460 képviselőjét, valamint a felsőház 100 szenátorát.

Mintegy 10 milliárd euróval zuhantak az olasz bankok részvényei a milánói tőzsdén a kedd reggeli nyitáskor, miután a római kormány bejelentette: 40 százalékos rendkívüli adót vet ki a pénzintézetek extraprofitjára.

Szlovéniában elérhetetlenné váltak egyes turisztikai célpontok a súlyos árvizek miatt. A Szlovén Turisztikai Hivatal azt javasolja: indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti cél weboldalát, a közösségi média csatornáit, beszéljen a szállásadójával és figyeljék az időjárás előrejelzéseket. Az árvízkárosultaknak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai két teherautónyi adományt visznek.

A Mura és a Dráva folyó mentén a legkritikusabb a helyzet az árhullámok miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Több napig még magas vízállásra kell számítani mindkét folyón. Siklós Gabriella az InfoRádiónak elmondta: az Országos Irányító Törzs a szakemberek nagy részét átvezényelte a térségbe. A Sajó áradása miatt több út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Rekordösszegű, több mint 4 és fél milliárd forintos kárkifizetésekre számít a múlt heti viharok miatt a Mabisz, de a bejelentések továbbra is érkeznek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: várhatóan ma estére sikerül mindenhol felszámolni a hétvégi vihar miatti károkat. A Pilisi Parkerdő Zrt. a viharkárok miatt fokozott óvatosságra kérte a túrázókat.

Az idei július volt a valaha mért legmelegebb hónap a Földön - erősítette meg az Európai Unió Föld-megfigyelési programja. A Kopernikusz közleménye szerint az átlaghőmérséklet 0,33 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az eddigi rekordot tartó 2019-es július.

Kötelező hajtómű-ellenőrzés miatt ideiglenesen törli néhány járatát ősszel a Wizz Air. A diszkont légitársaság közleménye szerint még folynak az egyeztetések, ezért egyelőre nem ismert, hogy mely járatok maradnak ki a menetrendből a szeptember-októberi időszakban.

Magyarországon tavaly 7 százalékkal csökkent az üvegházhatásúgáz-kibocsátás az előző évhez viszonyítva - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az ipar 18 százalékkal, a mezőgazdaság 12 százalékkal, a hulladékgazdálkodás 1 százalékkal okozott kevesebb környezetterhelést. Ezzel belátható közelségbe került a hatályos vállalás szerint 2030-ra kitűzött 40 százalékos mérték.

Chipgyárat épít Németországban az ágazat legnagyobb szereplői között számon tartott Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Ez lesz a tajvani cég első európai gyártóüzeme, amely 3 partnerrel közös beruházásban épül meg Drezdában.

Adatvédelmi jogsértések miatt napi egymillió koronás bírságot szabott ki Norvégia a Metára, a Facebook anyavállalatára. A norvég előírások szerint a Meta nem gyűjthet adatokat a felhasználók tartózkodási helyéről, és célzott reklámozáshoz sem használhatja őket.

Több mint száz program várja idén azokat, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját. Az augusztus 18-án kezdődő ingyenes fesztivált 20-án este idén is látványos tűzijáték koronázza meg.

Visszaköveteli a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát az államtól a főpolgármester. Karácsony Gergely a Széchenyi tér visszaadását különösen sürgősnek nevezte, és annak felújítását ígérte.

Minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 atléta indul az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon. Ma bemutatták a budapesti atlétikai világbajnokság futókörre utaló, ellipszis alakú érmeit: az előlapon a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, a hátoldalán pedig fölülnézetből a Nemzeti Atlétikai Központ tetőszerkezetének tartópillérei láthatók.2101

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×