eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Elzárták a földjeitől a magyar gazdát, de lehet, hogy mégsincs igaza

Egy megoldhatatlannak tűnő, 22-es csapdája helyzet miatt lett kizárva saját földjéről egy magyar gazdálkodó.

Érdekes helyzetbe került a zalai Borsfa településen élő gazdálkodó, Tóth István - írja az Agroinform.

Az történt ugyanis, hogy a szomszédos Bázakerettye bázai településrészében lévő földjeit eddig mindig egy aszfaltos, önkormányzati úton közelítette meg nehézgépeivel, annak ellenére, hogy tmár 15 éve az önkormányzat megtiltotta a behajtást az úton a 3.5 tonnánál nehezebb járművek számára. Sokáig nem történt semmi az említett útszakaszon.

Most viszont a rendőrök az út gépekkel való használata miatt kiszabtak a gazdálkodóra 20 ezer forint büntetést és levontak 3 közlekedési előéleti pontot is miután egy, a faluba frissen beköltöző személy külön kérte a rendőrségtől az adott utcára (ő is itt lakik) vonatkozó súlykorlátozó tábla által előírt korlátozás betartását.

A korlátozás alól a gazdálkodó természetesen szeretne mentességet kapni, hiszen a családnak a kilencvenes évek óta van ezen a részen földtulajdona

"Mi ezt nemcsak azért sérelmezzük, mert kifejezett anyagi kár minket emiatt, hanem azért is, mert a 2007. évi CXXIX. Törvény a termőföld védelméről kimondja: a földhasználó köteles a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül... a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni. Ebben a helyzetben azonban egyik kötelezettségünknek sem tudunk eleget tenni. A kérdés csupán annyi, ki fogja majd kifizetni, ha emiatt is megbírságolnak?" - mondta Tóth István.

A lap megkeresett az üggyel kapcsolatban egy ügyvédet is, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a jogszabályok alapján a közutak forgalmi rendjét a közutak kezelői alakítják ki. A fentieknek megfelelően

az önkormányzat jogosult az általa fenntartott útszakaszon súlykorlátozás bevezetésére.

A törvény értelmében ugyanakkor a forgalmi rendet a forgalmi körülmények jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenként felül kell vizsgálnia a közút kezelőjének. Ezért az ügyvéd szerint a panaszos gazdálkodó számára optimális megoldás lehetne egy javaslat megtétele az adott útszakaszon levő súlykorlátozás feloldására az önkormányzat irányába, mivel az önkormányzatok saját hatáskörben jogosultak a behajtási engedélyek kiadására.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×