eur:
390.42
usd:
359.85
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A kerti medencében tart úszóedzést Dario Boxler és testvére, Micha a svájci Unterentfeldenben 2020. május 4-én. Svájcban a koronavírus-járvány miatt korlátozásokat vezettek be, így az uszoda sem üzemel.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler

Vízkorlátozást kellett bevezetni Érden és környékén, hogy mindenki le tudjon zuhanyozni

A Pest melletti települések kertes házas övezeteinek a vízellátásában komoly plusz terhelést jelentenek nyaranta a locsolások és a medencefeltöltések.

Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeken július elsejétől augusztus 31-ig reggel 5 és 9 óra között, valamint 18 és 23 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat – olvasható az Érd és Térsége Víziközmű Kft. Facebook-oldalán.

Az érintett települések polgármesterei a vízszolgáltató céggel közösen annak érdekében döntöttek a részleges korlátozás mellett, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem. A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének ugyanis az a legfontosabb eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik.

A részleges locsolási tilalommal kapcsolatban az InfoRádióban Csőzik László, Érd polgármestere elmondta, a vízkorlátozásra nem azért van szükség, mert a térség víziközmű hálózata nem megfelelő kiépítettségű a lakosság számához mérten – bár jelentősen emelkedett a lakosságszám a városban –, hanem Érden és környékén a kertvárosias jellegből fakadóan a legnagyobb nyári hőségek idején előre tervezhetetlen módon nő meg a vízfelhasználás.

Az érdi polgármester arról is beszélt, hogy az időben meghozott részleges vízkorlátozás segít az olyan kellemetlen helyzetek megelőzésében, mint amikor 2022-ben Solymáron lajtos kocsikkal kellett kisegíteni a vízszolgáltatást. A polgármester szerint a mostani vízkorlátozás egy szükséges rossz megoldás, aminek jelenleg nincs alternatívája.

"Reggel és este a duplájára nő a vízfogyasztás. Ezekben az időszakokban a hálózat 99-100 százalékos kihasználtsággal működik, és nem akarjuk azt kockáztatni, hogy főleg a Parkvárosban élők, ha hazajönnek este a városból, akkor ne tudjanak letusolni" – mondta Csőzik László. "Ez nem egy utólagos válságkezelés, hanem észszerű megelőzés" – tette hozzá.

A polgármester szerint ahhoz, hogy előre tudjanak lépni, például az azbesztcement csőhálózatot ki tudják cserélni, vagy tudjanak új kutakat fúrni, százmilliárdos nagyságrendű fejlesztés kellene, erre pedig ma nincs forrás az országban. Jelezte, hogy a befolyó bevételekből alig futja fejlesztésre, így az államnak kellene átfogó víziközmű-fejlesztésbe kezdenie.

A térség polgármesterei mindenesetre az ideiglenes korlátozás mellett alternatív megoldásokat is javasoltak, például

  • tárolók, hordók feltöltését a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban
  • saját kút vagy csapadékgyűjtő, csapadéktároló rendszer használatát
  • automata locsolóberendezések használatát 23 és 5 óra között

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 07:05
×
×
×
×