eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Litkei Máté: Magyarország nem lesz Európa akkumulátor-lerakata

Július 1-től lépett életbe a kiterjesztett gyártói felelősség rendelet, mely több termékre meghatározott célszámokat ad meg időhöz kötve.

Magyarország nem lesz Európa akkumulátor lerakata, a szabályozás szerint ugyanis az elektromos autók akkumulátorát abban a tagállamban kell visszagyűjteni, ahol azt átadják a végfelhasználónak, vagyis az autó megvásárlójának – mondta az InfoRádiónak a Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté.

Július 1-től lépett életbe az úgynevezett EPR-rendelet – magyarul kiterjesztett gyártói felelősség rendelet. A rendelet nagyon sok termékre meghatározott célszámokat ad meg, és ezeket a célszámokat határidőhöz is köti.

A rendelet nem csak az akkumulátorra, hanem a gumiabroncsra, különböző gépjármű alkatrészekre, elektromos- illetve elektronikus berendezésekre, csomagolóanyagokra vonatkozik. Valóban az akkumulátorgyártás került leginkább fókuszba az elmúlt időszakban, és ennek kapcsán végeztek el egy elemzést, amelyben megnézték a hulladék irányelv és az akkumulátor irányelv azon részeit, amelyek meghatározzák, hogy mi történik az életútja végét elérő akkumulátortermékekkel.

Litkei Máté leszögezte:

a gyártó fogalma eltér a jogi környezetben a köznapi értelemben vett gyártó fogalmától.

A jogszabály gyártónak nevezi azt a jogi vagy természetes személyt, aki forgalomba helyez egy adott terméket. Ennek praktikus oka, hogy ha például Portugáliában gyártanak egy terméket, és Magyarországon valaki azt forgalomba helyezi, a kiterjesztett gyártói felelősség értelmében azt a csomagolóanyagot, a PET palackot vissza kellene szállítani Portugáliába, ha csak a gyártó tudna ez esetben eljárni.

A jogszabály nagyon egyértelműen fogalmaz, és a "gyártó" fogalma alatt a "forgalomba helyező" is értendő, így tehát az felelős az adott hulladék visszagyűjtéséért, majd az újrahasznosítás lebonyolításáért, aki forgalomba helyezi, és a végfelhasználónak értékesíti ezen termékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×