eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Aerial view of Tihany at lake Balaton in Hungary
Nyitókép: anderm/Getty Images

Új szabályokkal védik meg a Balaton partját és a strandokat is

Az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára szerint az új szabályozás a Balaton értékeinek megőrzése érdekében született.

A magyar építészetről szóló törvény tervezete az értékmentést helyezi a középpontba Lánszki Regő szerint. "Zöld területeink, környezetünk védelmét és a meglévő épület értékeink védelmét határoztunk meg, ahol előnyt adunk a helyi kultúrának. Ha az építésgazdasági részét is nézzük a törvénynek, akkor előnyt adunk helyi építőipari vállalkozásoknak is" – jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

Azt is hangsúlyozta, hogy ez a Balatonra kiemelten érvényes. A Balaton-felvidéken külön védett övezetet határoznak meg, és

újdonság, hogy külön főépítészi tisztséget is létrehoznak.

Emellett a helyi és járási főépítészek szerepét is megerősítik. "Nem lehet majd építeni semmit a jövőben pusztán csak a szabályok betartása mellett. Kifejezetten fontos szerepe lesz a helyi főépítészeknek, kapcsolódó tervtanácsoknak és az önkormányzatnak is" – tette hozzá.

Az országos főtájépítész elmondta azt is, hogy a vízparti szabályozási tervet és a térség településfejlesztési tervét is elkészítik. Ebben többek közt

  • megtiltják, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati kézben lévő strandokat más övezetbe sorolják, így kizárólag vagy strandövezetben maradhatnak, vagy pedig zöldterületre lehet majd átminősíteni.
  • Biztosítani kell a partszakasz legkevesebb 30 százalékán egy legalább 5 m szélességű közhasználatú parti sétányt, és strand csak zöldterület létrehozása céljából szüntethető meg.
  • Azokon a területeken, ahol a part magánkézben van, engedményt biztosítanak: ha valaki egy 20 méteres sávot átad a közhasználat céljára, akkor ha az önkormányzattal megegyezik, jogosulttá válik a saját területén nagyobb beépítést elérni.

Lánszki Regő beszélt arról is, hogy mi lesz a már megvalósult, illetve megkezdett beruházásokkal.

"Ami nem a hatályos szabályok szerint valósult meg, ott minden helye megvan a felülvizsgálatnak. Ahol azonban igen, ott megvan a joga az építtetőnek, hogy megvalósítsa és üzemeltesse azt az ingatlant, amire kérte az engedélyt" – jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

A törvénytervezetet még a nyár elején vagy legkésőbb ősszel terjesztik be a parlament elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 19:47
×
×
×
×