eur:
392.78
usd:
372.54
bux:
55364.86
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: BM OKF/Védelem Online/Facebook

Modern felszereléssel vértezte fel az önkénteseket a katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint lezárult az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése európai uniós projekt.

A projekt az Európai Unió 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg – mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A 2018 óta zajló beruházásnak – fejlesztésnek és képzéseknek – köszönhetően az önkéntesek modern eszközparkkal és korszerű tudással felvértezve kapcsolódhatnak be az ár- és belvízkárok idején a mentési, illetve a kárenyhítési és helyreállítási munkálatokba – tette hozzá Dóka Imre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2012-ben kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, majd 2015-től a települési mentőcsoportok megállapítása is megkezdődött. A tűzoltó őrnagy megjegyezte: azóta folyamatos fejlődő létszámról beszélhetünk. A mostani projekt célja a kétszáz járási vagy települési mentőszervezetben tevékenykedő, több mint 4150 önkéntes beavatkozási feltételeinek a javítása volt.

Dóka Imre arról is beszélt, hogy a szervezeteket védőfelszerelésekkel, kárelhárítást támogató technikai eszközökkel, illetve a logisztikai kapacitás növelését szolgáló járművekkel és felszerelésekkel látta el a katasztrófavédelem. Hozzátette: az önkéntes mentőszervezetek alapvetően az ár- és belvízi védekezésre vannak kiképezve, és rendszeresen számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról vizsga formájában.

A képzett önkéntesek alkalmazásával erősíthető a települések önvédelmi képessége, csökkenthető a beavatkozási idő, valamint a károk mértéke – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×