eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: BM OKF/Védelem Online/Facebook

Modern felszereléssel vértezte fel az önkénteseket a katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint lezárult az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése európai uniós projekt.

A projekt az Európai Unió 1,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg – mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A 2018 óta zajló beruházásnak – fejlesztésnek és képzéseknek – köszönhetően az önkéntesek modern eszközparkkal és korszerű tudással felvértezve kapcsolódhatnak be az ár- és belvízkárok idején a mentési, illetve a kárenyhítési és helyreállítási munkálatokba – tette hozzá Dóka Imre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2012-ben kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, majd 2015-től a települési mentőcsoportok megállapítása is megkezdődött. A tűzoltó őrnagy megjegyezte: azóta folyamatos fejlődő létszámról beszélhetünk. A mostani projekt célja a kétszáz járási vagy települési mentőszervezetben tevékenykedő, több mint 4150 önkéntes beavatkozási feltételeinek a javítása volt.

Dóka Imre arról is beszélt, hogy a szervezeteket védőfelszerelésekkel, kárelhárítást támogató technikai eszközökkel, illetve a logisztikai kapacitás növelését szolgáló járművekkel és felszerelésekkel látta el a katasztrófavédelem. Hozzátette: az önkéntes mentőszervezetek alapvetően az ár- és belvízi védekezésre vannak kiképezve, és rendszeresen számot adnak elméleti és gyakorlati tudásukról vizsga formájában.

A képzett önkéntesek alkalmazásával erősíthető a települések önvédelmi képessége, csökkenthető a beavatkozási idő, valamint a károk mértéke – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×