eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Budai Bálint (PMKMSZ)

Csak most árulták el a búvármentők, hogy megtalálták a kilőtt svájci farkas jeladóját – fotó

Folyófestést is alkalmaztak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvárai.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 41 nappal az eset után képes posztban számolt be arról a Facebook-oldalán, hogyan találták meg a Hernádban a Svájcból egészen Magyarország északkeleti régiójáig vándorló fiatal farkas hím jeladóját. A Svájcban jeladóval ellátott állatot azért kísérte felfokozott figyelem, mert ilyen hosszú utat megtevő farkasról Európában még nem készült adatfelvétel.

„Április 8-án találta meg búvárunk az M273-as néven ismerté vált farkas jeladóját a Hernád folyóban. A kutatást az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai és a rendőrség koordinálta és részt vett benne a katasztrófavédelem búvárszolgálata is.

A nyomozásra való tekintettel, csak ma tudunk beszámolni erről a napról, hiszen minden résztvevő azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy minél több részlet a helyére kerüljön és összeálljon a kép” – írják.

Ezután hangsúlyozzák, hogy ők csak a keresésben vettek részt, a nyomozásról semmilyen információval nem rendelkeznek.

És akkor jöjjenek a megtalálás részletei.

„Április 8-án a kora reggeli órákban az előző napon a vízalatti kutatást végző hivatásos búvárszolgálat váltására érkeztünk meg Hidasnémetibe. A folyó vizsgálatát követően

egy különleges, de környezetre ártalmatlan szerrel megfestettük a folyamot, hogy láthassuk azt, hogy merre veti ki magából a hordalékot.

A festés által kirajzolódó terület egybe esett azzal a résszel, ahonnan a szakszolgálat és nemzeti park szakemberei bemérték a nyakörv rádiós jeladójának a jeleit. Itt egy kb 50 méter széles folyószelvényre lehetett leszűkíteni a kutatási területet a rohanó Hernád folyóban. Búváraink párhuzamosan a megfestett területeket kezdték el átvizsgálni a folyam két oldalán. A kutatás sikeresen zárul és a jeladót átadtuk a hatóságoknak.”

Azt is írják, hogy nagyon büszkék és örülnek, hogy hozzájárulhattak a nyomozás végkimeneteléhez.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×