eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londonban megkoronázták III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját - a nap hírei

Lengyelország újabb szankciókat követel az Európai Uniótól az orosz mezőgazdasági termékek behozatalára. A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás – közölte a két pedagógus szakszervezet

Megkoronázták III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját és feleségét, Kamillát. III. Károly a 39. uralkodó, akinek a Westminster-apátságban tették a fejére a koronát. Megkoronázták a király feleségét, Kamillát is, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg. A szertartáson 2.300 meghívott vendég vett részt. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte.

A vártnál is több mandátumot, 1.061 tanácsi képviselői helyet és 48 önkormányzatot vesztettek el a konzervatívok az angliai helyhatósági választásokon. A Munkáspárt 536 új tanácsi képviselő helyet szerzett, és 22 olyan tanácsban került többségbe. A Liberális Demokraták 405-tel növelték önkormányzati mandátumaik számát és 12 tanács irányítását vették át. A jelöltek 230 angliai körzeti és megyei tanács több mint 8 ezer választott képviselői mandátumáért versengtek.

Lengyelország szankciókat fog követelni az Európai Uniótól az orosz mezőgazdasági termékek behozatalára – írja a Reuters a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva. A hírügynökség Andrzej Sados uniós nagykövet idézte, aki szerint a mezőgazdasági termékek ellátási láncában Európát most nem fenyegeti zavar, sőt, felesleggel küzd.

Pokolgép robbant egy orosz író autójánál, a sofőr életét vesztette. Zahar Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet. A 47 éves író súlyosan megsebesült. Az akcióért az orosz külügyminisztérium szóvivője a nyugati országokat - köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát - tette felelőssé.

Tárgyalóasztalhoz ültek Szaúd-Arábiában a szudáni konfliktusban szembenálló felek. A megbeszélésen a szudáni hadsereg és a vele szembenálló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők képviselői egyaránt hangsúlyozták: kizárólag humanitárius tűzszünetről hajlandóak tárgyalni.

Iránban kivégezték azt az iráni-svéd kettős állampolgárt, akit terrorizmus vádjával márciusban ítéltek halálra - közölte az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség. A vádirat szerint a férfinak köze volt ahhoz a 2018-as merénylethez is, amelyben 25-en meghaltak egy katonai díszszemlén. Svédország többször is felszólalt a férfi ügyében, embertelennek nevezve az ítéletet.

Világos beszédnek, de egyben elfogadhatatlan zsarolásnak nevezte Daniel Freund brüsszeli üzenetét a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba szerint a zöld EP-képviselő úgy látja: ha Magyarország nem változtat a háborúval, migrációval és gyermekvédelemmel kapcsolatos álláspontján, akkor továbbra is visszatartják az uniós pénzeket.

A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás – írta közös közleményében a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A két érdekképviselet megtévesztőnek nevezte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, Rétvári Bencének az állításait, amely szerint Magyarország minden eredeti vállalását teljesítette, így nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek. A szakszervezetek szerint az uniós támogatás feltétele olyan jogszabály megalkotása, amely vonzóvá teszi a pedagóguspályát, nem von el jogokat és nem jár az autonómia csökkentésével; ám a tervezett új jogállási törvény nem felel meg e hármas feltételnek.

Megtévesztő magatartás miatt 40 millió forintos bírságot szabott ki a Norbi Update-re a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szerint a cég videói megalapozatlanul hirdették a termékek egészségre ható tulajdonságait és ezzel megsértették az élelmiszerek reklámozására vonatkozó uniós szabályozást is. A vállalkozás elismerte a jogsértést, és vállalta a hasonló esetek kiküszöbölésére szolgáló megfelelési program bevezetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×