eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csaknem 150 milliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben - a nap hírei

Az uniós átlagnál több mint háromszor magasabb volt márciusban a magyar infláció. Közigazgatási pert indít a szolidaritási adó ügyében a kormány ellen a főváros.

Csaknem 150 milliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a rezsivédelmi alapból 117 milliárd forintot utalnak ki, a pénzből a legtöbbet az Energiaügyi Minisztérium kapja. A Központi Maradványelszámolási Alapból csaknem 24 milliárd forintot csoportosít át a kabinet, a legnagyobb tételt a Bethlen Gábor Alap kapja, de érkezik pénz a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez is.

Változnak a családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró támogatás szabályai - derül ki Magyar Közlönyből. Az otthonfelújítási támogatás megszűnéséből adódó adminisztratív nehézségekre reagálva a babaváró kölcsön felvételének egyszerűsítését és rugalmasabbá tételét biztosítja a kormány. Az igénylés határidejét 60-ról 180 napra meghosszabbítja a kabinet. Az elektronikus formában benyújtott igénylések esetén az elbírálási határidőt egy alkalommal 45 nappal meghosszabbíthatják.

Az uniós átlagnál több mint háromszor magasabb volt márciusban a magyar infláció - derül ki az Eurostat adataiból. Az unióban már van olyan ország, ahol 3 százalékra mérséklődött az éves pénzromlás, ehhez képest Magyarországon 25 százalék felett van az áremelkedés mértéke, míg az EU-átlag 8,3 százalék – írja elemzésében a Portfolio. Az Eurostat közölte: az unióban a februári 8,5 százalékról márciusban 6,9 százalékra csökkent az éves infláció, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt.

A monetáris tanács jövő heti ülésén döntés születhet a kamatfolyosó szűkítéséről, a kamatplafon jelentős csökkentésével – erről is beszélt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. Virág Barnabás szavai szerint a 18 százalékos irányadó kamat változtatására csak az ezt követő üléseken kerülhet sor.

Közigazgatási pert indít a szolidaritási adó ügyében a kormány ellen a főváros, mert törvénytelennek tartja annak beszedését. Emellett Budapest a fővárost érintő áfa-, adó- és járulékbefizetések felfüggesztését kezdeményezi az adóhivatalnál. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: a főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását, mert az önkormányzat a kormány segítsége nélkül nyárra csődbe mehet. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztban úgy reagált: a számok világosan mutatják, hogy a főváros anyagi helyzetét nem a szegényebb települések megsegítésére fizetendő szolidaritási hozzájárulás veszélyezteti, hanem a 2019. óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodás.

Az importtilalom mellett további lépéseket javasol az ukrán gabona okozta piaci zavarok kezelésére az agrárgazdasági kamara munkacsoportja. A köztestület üdvözölte az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, valamint más mezőgazdasági termékekre bevezetett átmeneti importtilalmat, de emellett szükségesnek tartja a gabonaszállítások szigorú felügyeletét és a vámok visszaállítását.

Egyoldalú megoldások helyett közös európai megközelítést tart szükségesnek az unióba érkező ukrán gabona okozta probléma megoldására az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen közölte: az Európai Bizottság korábban nyújtott 36,3 millió eurós pénzügyi támogatás mellett újabb 100 millió euró értékű csomagot készül bemutatni az érintett gazdálkodók megsegítésére. A bizottsági elnök arra a levélre reagált, amelyet öt uniós tagország - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia - vezetője írt neki az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében.

Csaknem ötödével csökkent az Európai Unió földgázfogyasztása 2022 augusztusa és 2023 márciusa között, az elmúlt öt év átlagához képest. Az Eurostat adatai azt jelzik, hogy az uniós országok többsége elérte a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének célját, de olyan ország is akadt, ahol növekedést mértek.

Megduplázódott az eladott hőszivattyúk száma tavaly Magyarországon. Az Európai Unióban is nagy arányú a bővülés, tavaly több, mint 3 millió hőszivattyút értékesítettek, ami 38 százalékos ugrást jelent a megelőző évi emelkedéshez képest.

Oroszországba költözik a Nemzetközi Beruházási Bank, miután utolsó uniós tagállamként Magyarország is jelezte kilépési szándékát a pénzintézetből. Honlapján közzétett közleményében a Bank javasolja Magyarország Kormányának, hogy haladéktalanul kezdje meg a Bank magyarországi székhelyéről szóló megállapodás felmondását.

Visszautasította az Alkotmánybíróság a Ryanair panaszát. A légitársaság még tavaly júliusban nyújtott be alkotmányjogi panaszt az extraprofitadó bevezetése miatt. Az ír vállalat arra hivatkozott, hogy a hozzájárulás sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogát. Az Alkotmánybíróság honlapjára felkerült határozat szerint, a testületnek nincs hatásköre a panasz vizsgálatára. Az extraprofitadót a Ryanair az utasokra hárította, ezért a fővárosi kormányhivatal 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságra büntette a céget.

Az ENSZ szerint pár hónapon belül India lesz a világ legnépesebb országa, és Kína már csak a második helyet foglalja el. A harmadik helyen az Egyesült Államok szerepel. A világ népesedéséről szóló friss jelentés szerint a két legnépesebb állam a Föld több mint 8 milliárdos népességének több mint egyharmadát fogja adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×