eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Pintér Sándor belügyminiszer (b2), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (3), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b5), Nagy István agrárminiszter (b7). Az energiaárakról, Magyarország energiabiztonságáról és az Energiaügyi Minisztérium felállításával kapcsolatos teendőkről tárgyalt a kormány.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jókora összegeket mozgatott meg a kormány

Nagy átcsoportosítást hajtottak végre a költségvetésben egy kedd esti határozottal.

Kormányzati döntés született arról, hogy közel 24 milliárd forint csoportosítanak át a Központi Maradványelszámolási Alapból, 117 milliárd forintot pedig a Rezsivédelmi Alapból – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

Előbbi alapból a legnagyobb tételt, 8,44 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alap kapja felhalmozási célú kiadásokra, illetve további 1,78 milliárdhoz is hozzájutnak működési kiadásokra. A második legnagyobb, 5 milliárd forintnyi utalás a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz érkezik. Az Energiaügyi Minisztérium 2,9 milliárd, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2,65 milliárd forintot kap később meghatározandó célokra. A Miniszterelnökséghez 2,12 milliárd forintot csoportosítanak át.

A külügyi tárcánál a külképviseletek működésére fordíthatják a tételt, illetve a Hungary Helps nemzetközi keresztényüldözés elleni és jószolgálati program 375 millióhoz jut. A Miniszterelnökség az említett összeget a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok működésére költhet. A Belügyminisztériumhoz is jut egyszer 131 millió forint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kiadásaira, míg a az egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatok ellátásánál csak 510,6 millió forint többletből gazdálkodhatnak – ismerteti a részleteket a Portfolio.

A fentieken túl a kormány döntött arról is, hogy 1,727 milliárdot von el a Modern Városok Programból. A pénz az iparfejlesztési feladatoktól a Közkönyvtári jogdíjak és művészeti nyugdíjsegélyek támogatása fejezethez megy.

A Rezsivédelmi Alap 117 milliárdjából a legtöbb az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül majd az átcsoportosítással: papíron épp a közszolgáltatások költségvetési ellentételezésére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×