eur:
368.86
usd:
342.48
bux:
49181.01
2023. június 8. csütörtök Medárd
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valerij Falkov orosz tudományos és felsőoktatási miniszterrel folytatott megbeszélése közben Moszkvában 2023. január 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Kreml/Aleksey Babushkin

Gulyás Gergely elárulta, letartóztatnák-e Magyarországon Vlagyimir Putyint

Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A Nemzetközi Büntetőbíróság kiadott egy elfogatóparancsot, ez ténykérdés, ha ezt állapította meg a nemzetközi bíróság, ehhez nincs mit hozzátennie a kormánynak – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja a kormánynak az orosz elnök elleni múlt pénteken kiadott nemzetközi elfogatóparancs ügyében.

A kormány korábban azt közölte: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni, de ha a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.

"Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát" – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e Vlagyimir Putyint, ha Magyarország területére lépne. A tárcavezető részletezte: dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, hogy a kormány az elfogatóparanccsal kapcsolatban nem formált álláspontot, de a miniszter szubjektív véleménye az, hogy a hasonló döntések az eszkaláció irányába viszik a konfliktust.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×