eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/ Kéktúra hivatalos oldala

83 évesen teljesítette az 1172 kilométert, soha nem látott népszerűsége lett a Kéktúrának

A járvány hatására egyre többen kaptak kedvet a kimozduláshoz. Tavaly 1320 túrázó kaphatta meg a három Kéktúra befejezése után járó jelvényeket, ami rekordnak számít. Van olyan túrázó, aki 83 évesen gyalogolta végig az 1172 kilométeres távot.

Tavaly az Országos Kéktúrát 823-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 366-an, az Alföldi Kéktúrát pedig 131-en teljesítették. Mind a három Kéktúrát, vagyis az Országos Kékkört pedig nyolcvanan tették meg. A teljesítők száma az előző évi 990-ről ugrott fel 1320-ra.

"A mintegy 1300 ember 32 ezernyi túrázóból került ki, tehát ennyien vásároltak igazoló füzetet, és ennyien kezdték el a Kéktúrát járni. A lényeg nem az, hogy mennyien teljesítették, hanem hogy mennyien kezdték el" – mondta el az InfoRádiónak Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra nagykövete.

Nemcsak a jelvényt kiérdemlők számában született rekord 2022-ben. A teljesítők életkora 6 és 85 év között mozog, az Országos Kéktúrát volt, aki 26 nap alatt teljesítette. Az Alföldi Kéktúrának tíz nap volt a leggyorsabb teljesítése. Ez 870 kilométert jelent, amit ha elosztunk tíz 10 nappal, akkor volt, aki

naponta 87 kilométert túrázott.

Volt kevésbé teljesítménycentrikus túrázó is: valaki 38 éve kezdte el a Kéktúrát, amit 2022-ben sikerült teljesítenie.

A Kéktúra kihívásaira évről-évre egyre többen vállalkoznak, amit Németh Csaba a pandémia pozitív hatásával magyaráz. Az klasszikus Országos Kéktúra 1160 kilométer, ennek 2019-20 környékén még csak négyszáz teljesítője volt egy évben.

A szám tavalyra 860-ra ugrott, tehát szinte megduplázódott, miközben hosszú évtizedeken keresztül érdemben szinte nem is nagyon változott a teljesítők száma.

A 70-es, 80-as, 90-es években folyamatosan 60-100 teljesítője volt egy évben, az utóbbi három évben szökött fel a teljesítők száma. Ugyanezt mutatja az eladott igazoló füzetek száma is: 2020-ban 10 ezret, 2021-ben 24 ezret, tavaly pedig 32 ezret adtak el.

Németh Csaba szerint a megnövekedett érdeklődés a szövetség feladatait is átrendezi. Korábban a Kéktúra népszerűsítésére koncentráltak, ma már az edukációra kell fektetniük a hangsúlyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×