eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Grád Ottó: a kínai járványügyi helyzet is befolyással lesz a hazai üzemanyagárakra

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy jelenleg az ország valamennyi töltőállomása ellátott, de vidéken lehet olyan töltőállomás, ahol valamelyik termék hiányzik.

Grád Ottó szerint a hatósági ár kivezetésével az üzemanyag-fogyasztás alakulását egyelőre nehéz mérni. Szerinte a gázolajban kevésbé lesz lényeges változás, hiszen ott a kedvezményezettek köre is szűkebb volt. A benzin esetén látványosabb fogyasztáscsökkenés lehet. A pontos számokat január elején láthatjuk, de egy biztos: a korábbi évekhez hasonló lehet majd.

A 2023-as benzinárak alakulásával kapcsolatban nehéz jóslatokat mondani, hiszen év végére gyakorlatilag az egy évvel korábbi szintre esett a kőolaj világpiaci ára. Egyre inkább rendeződni látszik az üzemanyag-helyzet Európában, de alapvetően a kereslet-kínálat fogja meghatározni továbbra is az árakat. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint

az is nagy kérdés, hogy Kínában milyen mértékben fogja a gazdaságot befolyásolni a járványügyi helyzet alakulása.

Ha normalizálódik a helyzet, akkor növekedhet a kereslet, és visszafordul a kőolaj világpiaci ára. Viszont ha továbbra sem látható megnyugtató helyzet, akkor akár maradhat a jelenlegi 70-80 dolláros kőolajár szinten jövőre.

Nagy mértékben befolyásolja majd a hazai üzemanyagárakat a forint árfolyama, a dollárhoz és az euróhoz képesti erőssége. "A kőolaj- illetve a termékjegyzésárak mellett a forintárfolyam az, ami meghatározó, amikor üzemanyagárakat számítják" – tette hozzá Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×