eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Védőmaszkos rendőr képe tükröződik egy pocsolyában, a kuangcsoui központi pályaudvarnál 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Tompos Márton: Budapesten is lehettek illegálisan működő kínai rendőrőrsök

Bár tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium nem rendelkezik információval illegális budapesti rendőrőrsök működéséről, a Momentum országgyűlési képviselője tudni véli, hol működnek vagy működtek ezek a közelmúltig. Az InfoRádió Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét kérdezte.

A Safeguard Defenders nevű, Kínára specializálódott spanyolországi jogvédő szervezet szeptember közepén megjelent tanulmánya szerint Kína több mint félszáz különböző rendőri intézményt működtet több tucat országban, közülük kettőt Budapesten. Az eddigi információk alapján a kínai álláspont az, hogy kormányablakokról van szó, ahol dokumentumok megújításával, illetve a helyi közösség segítésével foglalkoznak.

Az irodáknak az is a feladata, hogy az otthonról "nem kívánatosnak”, politikailag érzékenynek tartott kínai állampolgárokat hazakényszerítsék, vagyis megfigyelő, állami szerepet is betöltenek – mondta az InfoRádiónak Tompos Márton.

A Momentum országgyűlési képviselője hozzátette: kollégáival mindkét budapesti helyszínt felkeresték; az egyik Kőbányán volt, amit a tanulmány is említett, a másik pedig a VIII. kerületben, aminek címét a kínai médiából sikerült „kinyomozniuk”. Utóbbi helyszínen táblák hirdették, hogy az egyik kínai város tengerentúli rendőri szolgáltatóközpontjáról van szó, de pár nappal a látogatásuk után ezek a feliratok eltűntek – jegyezte meg Tompos Márton, aki szerint ez is azt bizonyítja, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez, ebben a formában nem legális, hiszen Magyarországon egy másik ország „erőszakszervezetének” kizárólag nemzetközi egyezmény keretében lenne jogosultsága működni.

Csak abban az esetben végezhetnének bármilyen rendőri, akár csak adminisztrációs-bürokratikus tevékenységet – ami egyébként a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség feladata –, ha erről nemzetközi megállapodás születik. A Momentum információi szerint ilyenről sem a belügyi, sem a külügyi tárca nem tud.

Megjegyezte: ha nem lenne problémás az ügy, nem szedték volna le a táblákat, miután felkeresték az irodákat. „Nyilván nem jártam bent (…), de az összes közvetett bizonyíték arra mutat, hogy ilyenek legalábbis működtek Magyarországon a legutóbbi napokig” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő elmondása szerint ezek a irodák a bürokrácián túl azzal foglalkozhatnak, hogy monitorozzák a helyi kínai diaszpórát – egy nemzetközi szaklap írása szerint ezt a WeeChat alkalmazáson keresztül teszik. A hírekben olvasni olyat is, hogy valaki több millió forintot veszített el egy kínai boltban, és ennek megtalálásban segített egy iroda, ami Tompos Márton olvasatában már egy klasszikus rendőri munka, amit nem végezhetnének, mégis megtették.

A Momentum országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva azt is elmondta, három szinten mennek tovább: Stemler Diána kőbányai és Könczöl Dávid józsefvárosi momentumos képviselőkkel kerületi szinten tematizálják az ügyet; felvették a kapcsolatot az érintett rendőrkapitányságokkal és próbálják napirendre vetetni a kérdést a képviselő-testületekben is. Országgyűlési felszólalások várhatók, illetve nemzetközi szinten Cseh Katalinnal az Európai Bizottsághoz fognak fordulni – ismertette.

Az ellenzéki politikus szerint míg nemzetközi szinten mindez nagyon komoly botrányt okozott, addig Magyarországon próbálják „elsunnyogni” az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×