eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kínát támogató tüntetők vonulnak egy nemzeti színű zászlóval Hongkongban 2020. június 30-án. A kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amely várhatóan július 1-jén lép hatályba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Momentum: megtaláltuk a kínai–magyar rendőri összekötő tisztet

Miután a napokban a Momentum országgyűlési képviselője már tudni vélte, hogy hol vannak, vagy voltak a budapesti illegális kínai rendőrörsök, Tompos Márton most felfedte a feltételezett kínai összekötő személyét is. A Belügyminisztérium hivatalosan továbbra is tagadja, hogy lenne tudomása Budapesten működő kínai rendőri jelenlétről.

Tompos Márton az InfoRádiónak nyilatkozva közölte: úgy fest, megtalálták a Belügyminisztériumban a kínai–magyar rendőri összekötő tisztet. Mint mondta, egy kormányokon átívelően, minisztériumok által kitüntetett kung-fu nagymesterről van szó, aki egy nemzetközi harcművészeti iskolának az abszolút tiszteletreméltó vezetője.

A momentumos képviselő szerint azonban nem róla szól a „sztori” hanem arról, hogy miközben a kínai médiában teljesen nyíltan hirdetik, hogy a magyar Belügyminisztériumnál van egy kínai–magyar rendőri összekötő tiszt, a tárca azt válaszolta a megkeresésére, hogy nem tud semmilyen budapesti kínai jelenlétről. „Ez annyira könnyen cáfolható hazugság, amit nem is értem, hogyan engedhetnek meg maguknak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem lehetséges-e, hogy tulajdonképpen csak egy politikai posztról van szó, amihez nem társulnak operatív feladatok, Tompos Márton a következőket válaszolta: elképzelhető, hogy az említett illető nincs közvetlen kapcsolatban a tengerentúli kormányablakoknak (help center, service station) nevezett irodákkal, de az egészen meglepő lenne, ha egy olyan nem túl nagy kínai diaszpórában, mint amilyen a magyarországi, van egy önálló rendőri összekötő tiszt, van kettő segítő központ, és senki nem tud semmiről, de legalábbis nem hajlandó elmondani az igazságot. „Bármi is az ő igazi szerepe, az, hogy a belügy egyáltalán tagadja, és egy egymondatos válaszban próbál lepattintani egy országgyűlési képviselőt, amikor az ügyről kérdezi, az arra utal, hogy

kellemetlen a számukra, hogy mi ezt pedzegetjük”

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

Tompos Márton azt is kiemelte, hogy egy nemzetközi botrányról van szó: Írországban és Hollandiában a kormány azonnal fellépett ezekkel az irodákkal szemben, míg „Magyarországon a belügy úgy döntött, hogy inkább hazudik róluk”.

Az új fejlemények tükrében a Momentum újabb írásbeli kérdéseket kíván benyújtani az Országgyűlésben, illetve a BM-nek, de helyi és nemzetközi színtéren is tovább kívánják görgetni az ügyet. (Erről bővebben itt írtunk.) A képviselő úgy fogalmazott, megpróbálják addig ütni a vasat, ameddig nem kapnak értelmes választ.

Visszakanyarodva kicsit arra, hogy a kínai médiában nem rejtik véka alá, hogy Magyarországon van egy közvetítő személy, Tompos Márton jelezte: a CCTV nevű kínai csatorna büszkeséggel forgatott egy tízen több perces anyagot az említett kínai kung-fu nagymesterről, hogy mit is csinál Magyarországon. „Számukra presztízsértékű, hogy ilyen jó kapcsolatokat ápolnak, és ennyire tisztelik a kultúrájukat itt, ebben az országban. Ők ezt felhasználják, ahogyan a magyar kormány is felhasználja minden külföldi sikerét, amivel nincs is semmi probléma” – mondta.

(Címlapkéünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×