INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

agglomeráció

fejlesztés

pest megye

Járművek a pesti alsó rakparton 2022. április 11-én. Ezen a napon megnyílt a gépjárműforgalom előtt a Margit híd és az Eötvös tér közötti teljes útszakasz, valamint a Jane Haining rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között, miután kicserélték a város egyik elöregedett ivóvíz-főnyomócsövét a pesti Duna-part érintett szakaszain.

Új tanács koordinálja a fővárosi fejlesztéseket, Láng Zsolt beszélt a részletekről

Infostart / InfoRádió - Domanits András

A főváros és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács konkrét terveket hozna a legjelentősebb városi kérdések megoldására.

A parlament törvénnyel hozta létre a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot (BAFT), Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter javaslatára Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos lett az egyik társelnöke.

"A Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács mind a főváros, mind pedig a fővárosi agglomeráció közös ügyeit fogja áttekinteni, fejlesztési javaslatokat tenni, koncepciókat egyeztetni" – mondta az InfoRádióban, és hozzátette: nagyon bíznak abban, hogy a régiónak egy átfogó fejlesztési tervét tudják majd a kormány elé terjeszteni, illetve véleményezni, figyelni is tudják a beruházásokat.

A kiemelt térségi fejlesztési tanács tagjai:

  • Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke
  • Karácsony Gergely főpolgármester
  • Tóth József XIII. kerületi polgármester, a Fővárosi Közgyűlési delegáltjai
  • Csőzik László, Érd megyei jogú város polgármestere
  • Török István, a Pest Megyei Közgyűlés delegáltja
  • Nagy Sándor Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára
  • Márkus Ferenc a Miniszterelnökség területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős helyettes államtitkára
  • Uzsák Katalin Ágnes a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára
  • Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára
  • Kívés Zoltán, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.

Láng Zsolt elmondta, a közlekedést és az infrastruktúrát fejlesztik, ebbe beletartozik a közösségi közlekedés, a vasúthálózat fejlesztése, a városi erdők kérdése, az óvoda, bölcsőde elhelyezése.

"Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyek fontosak mindnyájunk számára, és ezekben olyan közös irányvonalakat lehet összerakni, amelyek mentén elindulhatnak a konkrét lépések is, amelyeket a kormány asztalára is le tudunk tenni" – mondta Láng Zsolt.

Az energiaválság miatt azonban most sok beruházást elhalasztanak. A kormánybiztos kifejtette: bíznak abban, hogy a háborúnak vége lesz, hiszen "a béke megteremti azt, hogy újra normálisan tudjunk gondolkodni". Másrészről pedig szerinte akkor is kell tervezni, ha konkrét fejlesztések nem kezdődhetnek. Láng Zsolt bízik abban, hogy "az elhibázott szankciós politika, amelyet az Európai Unió folytat, lecseng", és vissza tudunk zökkenni a normál életbe. Amint ez megtörténik, már szeretnének konkrét koncepcióval a nyilvánosság, és a döntéshozók elé lépni.

A tanácsban még nem alakították ki a munkarendet, de a következő hetekben kialakítják az ülésezés gyakoriságát. A kormánybiztos hangsúlyozta: társelnökként a témaköröket, a fontos problémákat szeretné meghatározni, hogy irányokat szabjanak a kezdeményezéseknek.

Budapest jövőjéről, az inflációról és a bezárásokról Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt:

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Tanács alakult Budapest fejlesztéséért, a főbb problémákat tárgyalják
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018