eur:
378.25
usd:
344.61
bux:
0
2023. november 30. csütörtök Andor, András
Egy férfi kitölti a hozzájáruló nyilatkozatot, mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztető adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. március 20-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Oroszi Beatrix: az ősz elején mindenkinek érdemes beadatni egy újabb, emlékeztető Covid-oltást

Az ötödik járványhullámban akár hatezer oltatlan halála is megelőzhető lett volna a vakcina felvételével – magyarázta egy friss kutatás alapján az epidemiológus.

Oltásokkal több ezer haláleset lett volna megelőzhető Magyarországon a koronavírus negyedik és ötödik hullámában is - derül ki egy friss tanulmányból. Itthon csaknem 6100 emberrel kevesebb halt volna meg a vizsgált időszakban, ha a fertőződés előtt megkapja a három oltást – fejtette ki a tanulmány egyik szerzője, Oroszi Beatrix.

Mint az epidemiológus elmagyarázta, azt vizsgálták, hogy a negyedik, delta variáns okozta a járványhullám és az ötödik járványhullám között hogyan változott a védőoltások védőhatása. Több mint 365 ezer koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, akik közül oltottaknak azokat tekintették, akiknek alapimmunizálásuk és emlékeztető oltásuk is volt. Meghatározták azt, hogy hány megbetegedés, illetve haláleset fordult elő ezen idő alatt az oltottak és a nem oltattak körében, és ebből kalkulálták ki, hogy mi lett volna akkor, ha a teljesen oltottak halálozási kockázatával rendelkeztek volna az oltatlanok is.

"Így ki tudtuk számolni azt, hogy az oltatlanok körében hány olyan haláleset fordult elő, ami megelőzhető lett volna nagy valószínűséggel védőoltással. A körükben a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, ezzel szemben a valós adat az 6626 elhunyt, tehát a különbség 14 hét,

három hónap alatt több mint hatezer fő, akinek az élete megmenthető lett volna, ha elfogadja a védőoltásokat,

amit felajánlottak nekik" – mondta a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezető munkatársa.

Azt is hangsúlyozta, hogy érdemes bízni a vakcinákban, hiszen a védőoltások már nagyon sokszor bizonyítottak, sok fertőző betegséget sikerült felszámolni és visszaszorítani a segítségükkel.

"A mi generációnk ennek előnyeit élvezi, nem kell szamárköhögéssel, torokgyíkkal, tetanusszal és egyéb más rémes fertőzésekkel találkoznunk, gyerekeink is biztonságban vannak. A Covid-19 is egy olyan fertőző betegség, amit védőoltással szépen vissza lehet szorítani" – emelte ki Oroszi Beatrix.

A szakértő arról is beszélt, hogy miképpen javasolt időzíteni az emlékeztető oltást. Azoknak, akik legalább 4-5 hónappal korábban kapták meg a védőoltást, és idősek vagy van krónikus alapbetegségük, mindenképpen azt ajánlja, hogy ne várjanak, hanem minél előbb készüljenek fel az őszi légútivírus-szezonra és kérjék az emlékeztető védőoltást, mert fontos, hogy felkészítsék a szervezetüket az őszi-téli szezonra.

"Ha valaki nem akar súlyos lefolyású betegséget, nem akar otthon maradni egy-két hétig, akkor a többiek esetében is az őszi szezon kezdetén, szeptember-október környékén már érdemes a vakcináción elgondolkodni, főleg ha legalább fél év eltelt az előző oltás vagy esetleg a fertőzés átvészelése óta" – mondta Oroszi Beatrix, és hozzátette, 65 év alatt az egészségi állapotot az életkornál is fontosabb tényezőnek tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×