eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat székháza a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. december 7-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

Oltásbotrány: bepereli a Pfizert és a BioNTechet a Moderna

"Úgy véljük, hogy a Pfizer és a BioNTech jogellenesen lemásolta a Moderna találmányait és engedély nélkül használták azokat" - nyilatkozott az ügyről a Moderna jogi vezetője.

Két eljárás is indul egyidejűleg a Pfizer és a BioNTech ellen: a szabadalombitorlási pereket Massachusettsben és Düsseldorfban indították - írja az NBC News.

A Moderna állítása szerint 2010-2016 között szabadalmat nyújtott be mRNS-technológiájára, amely később kulcsfontosságú jelentőséggel bírt a gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának létrehozásában. A cég szerint a Pfizer és a BioNTech lemásolta a technológiát a Comirnaty nevet viselő oltása megalkotásához.

"Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük azt az innovatív mRNS-technológiai platformot, amelynek

megalkotásában úttörő szerepet játszottunk, amelynek létrehozásába több milliárd dollárt fektettünk be, és amelyet a koronavírus világjárványt megelőző évtizedben szabadalmaztattunk"

- mondta a vállalat vezérigazgatója, Stéphane Bancel.

Bancel szerint a platform, amelynek építését 2010-ben kezdték el, valamint a koronavírusokkal kapcsolatos, 2015-ben és 2016-ban végzett szabadalmaztatott munkájuk tette lehetővé számukra, hogy a világjárvány kitörése után rekordidő alatt alkossanak meg biztonságos és rendkívül hatékony koronavírus elleni vakcinát. A technológiát az influenza és a HIV, valamint az autoimmun és szív- és érrendszeri betegségek és a rák ritka formáinak kezelésére is használni kívánják a továbbiakban.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×