eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Ezért emelték meg a Mol extraprofitadóját a benzinárstop szigorításával együtt

Már a Kormányinfón feltettek az emelésről kérdést Gulyás Gergelynek.

A kivételesen szombaton tartott Kormányinfón a pénteki Mol-jelzés után kiderült, mi lesz az olajcég által fenntarthatatlannak titulált 480-as üzemanyagár-sapka sorsa a jövőben: a céges tulajdonú magyar személyautók kikerültek a hatálya alól (szombat déltől).

A Magyar Közlönyben még a sajtótájékoztató ideje alatt, fél tizenkettőkor megjelent a rendelet, valamint egy új szabályozás arról is, hogy a Molra kivetett extraprofitadó mértéke 25 százalékról 40 százalékra emelkedik augusztus 1-jétől. Mint ismert, az új különadókból tervezett bevételek között már eddig is jelentős tételt jelentett az az összeg, amelyet az olcsóbb, a Barátság vezetéken érkező orosz és a drágább, tengeri szállítású Brent olaj ára közötti profit megcsapolására vetett ki az állam. (A különadó alapja az oroszországi és a világpiaci kőolajár különbözetének és behozott mennyiségének a szorzata az MNB aktuális hivatalos dollárárfolyamán számítva.)

Gulyás Gergely a Kormányinfón az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy így a rezsivédelmi alapba tudnak plusz forrást csatornázni.

"Azt elfogadjuk, hogy nincs elegendő üzemanyag - különösen gázolaj - ahhoz, hogy importszükséglet nélkül a százhalombattai finomító leállása alatt biztosítsunk megfelelő üzemanyagot, ám ha piaci áron biztosítunk, akkor az ebből eredő profitot ugyanúgy elvesszük és a rezsivédelmi alapba tesszük."

A Közlönyben egyébként szerepelnek még a startégiai üzemanyagkészlet részleges felszabadításáról szóló jogszabályok is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×