INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

fidesz

frakció

kocsis máté

parlament

országgyűlés

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, mint előterjesztő felszólal az országgyűlési törvény és a házszabály módosításának együttes általános vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án.

Az átalakuló frakciófinanszírozásról vitáztak a parlamentben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Csökkenti a frakciók anyagi támogatását és megváltoztatja a képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét az a kormánypárti javaslatcsomag, amelyet kedden vitatott meg az Országgyűlés.

Az ország elért eredményeinek megvédésében részt kell vennie mindenkinek, aki csak tud, így a pártoknak és a frakcióknak is - indokolta az országgyűlési törvény, valamint a házszabály módosítását az egyik előterjesztő, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben.

Kocsis Máté az előterjesztések együttes általános vitájában azt mondta: 3 milliárd forintot vonnának el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól. Ha a jelenlegi szabályok nem változnának, akkor ennyivel kerülnének többe a pártok - tette hozzá.

Ismertetése szerint valamennyi parlamenti frakció működési kerete csökken és a támogatások számítási módja is jobban tükrözi majd a választáson való részvétel formáját. Kifejtette: a frakciónak ezentúl nem járna külön támogatás, csak a közös lista kapna támogatását. Szerinte így a választók akarata is jobban érvényesül, mivel az a közös lista mandátumszerzésére és nem az egyes frakció létrejöttére irányult.

A javaslatcsomag másik fontos változtatása, hogy a jövőben a magyar országgyűlési képviselők ugyanolyan vagyonnyilatkozatot adhatnak le, mint az Európai Parlament tagjai. Erről egy másik előterjesztő, Hargitai János (KDNP) azt mondta, céljuk tovább erősíteni az uniós integrációt a vagyonnyilatkozattételi szabályok egységesítésével. Az új nyilatkozatban a képviselőknek a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kell számot adniuk, míg a vagyonukról nem - közölte.

A kormány egyetért a javaslat céljaival – jelezte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Hasonlóan nyilatkozott a Fidesz vezérszónoka, Zsigó Róbert és a KDNP vezérszónoka, Vejkey Imre is

A DK-s Arató Gergely szerint viszont a kormányoldal kizárólag azért terjesztette be ezeket a módosításokat, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, és az utolsó gyenge féket is kivegye a saját vagyonosodása elől.

"Ez a javaslat egyoldalúan, egyeztetés, bármifajta konszenzuskeresés nélkül került a parlament elé. Ez bizonyos értelemben az ellenzéki munka elismerése, hiszen bármennyire is figyelmen kívül hagyják azt, amit itt mondunk, bármennyire is bármikor kétharmaddal, szavazógépként, gondolkodás nélkül leszavazzák minden javaslatunkat és minden észrevételünket, ez a javaslat mégiscsak azt mutatja, hogy az ellenzék parlamenti jelenléte parlamenti munkája zavarja Önöket" - fejtette ki.

A jobbikos Brenner Koloman álságosnak és cinikusnak tartja a szerinte egypárti túlhatalmat építő Fidesz érvelését.

Hajnal Miklós a Momentum vezérszónoka szerint a javaslat azt bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP egyoldalúan megváltoztathatja a parlament működését

A Mi Hazánk egyetért azzal, hogy a frakciók kevesebb pénzt kapnak, de azzal nem, hogy ezentúl a politikusok hozzátartozóinak vagyona nem jelenik meg a nyilatkozatokban - mondta Novák Előd a párt vezérszónoka.

A párbeszéd nevében felszólaló Jámbor András inkább a kormánytagok fizetését csökkentené 20 százalékkal.

Az LMP és Keresztes László Lóránt szerint a kormányoldal nem átalakítja, hanem megszünteti a vagyonnyilatkozati rendszert ezzel a módosítással

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Az átalakuló frakciófinanszírozásról vitáztak a parlamentben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018