eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Módosítókkal megy neki a költségvetésnek az ellenzék

Módosító indítványok tucatjait nyújtja be az ellenzék a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz, mert úgy vélik, hogy a 2023-as büdzsé javarészt brutális megszorításokat tartalmaz. Ez utóbbit a kormányoldal visszautasította.

A DK-s Arató Gergely szerint a 2023-as költségvetés egy brutális Orbán-csomag, amely minden korábbinál több pénzt vesz ki a magyar emberek zsebéből és többet hagy a fideszes oligarcháknál. Az ellenzéki politikus frakciója egyebek mellett kezdeményezi, hogy a kormány jövőre 60 milliárd forintot fordítson a panelprogram folytatására.

A Jobbik a többi között a települések karbantartására és a méhészek támogatására költene többet - jelezte Bencze János.

A Momentum 250 milliárd forintot javasol a pedagógusok fizetésemelésére és 15 milliárdot az állami egyetemek bérfejlesztésére - közölte Szabó Szabolcs.

Az MSZP azzal javítana az önkormányzatok helyzetén, hogy a gépjárműadó-bevételt teljes egészében náluk hagyná - ismertette pártja egyik módosító indítványát Szabó Sándor.

A Mi Hazánk képviseletében Apáti István azt javasolta, hogy az extraprofitadót vessék ki a vakcinagyártókra is a kaszinókra is. A devizaadósok helyzetének javítása érdekében pedig a kilakoltatási és ingatlanárverési moratórium meghosszabbítását szorgalmazta.

A Párbeszéd a környezetvédelemre, az otthonok energiahatékonysági korszerűsítésének támogatására, a környezeti károk elhárítására, az állatvédelemre és a víziközmű-hálózat korszerűsítésére költene többet - mondta Szabó Rebeka. "Mi azt látjuk, hogy a jövő évi költségvetés nem szolgálja egyáltalán a családok védelmét, sőt nagyon aggasztónak találom, hogy ez egy kifejezetten megszorító költségvetés lesz. Ez a költségvetés az Orbán-kormány több ezer milliárdos megszorító csomagja – amit egyébként szerintem Bokros Lajos is megirigyelhetett volna –, és attól tartok, hogy ennek a hatásait a magyar családok is érezni fogják" - mondta felszólalásában.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc úgy reagált a kritikákra, hogy az emberek mára elfelejthették a megszorítás szót, mert olyan csak a baloldali kormányok idején volt. Az ellenzéki képviselőkhöz fordulva közölte: "Másfél napja már sem hallunk önöktől, minthogy megszorításról beszélnek. De minek hívják önök azt a megszorítást, amit 2008-2009-ben csináltak, ha ezt megszorításnak merik nevezni ebben a költségvetési vitában".

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerint az ellenzék megszorítónak nevezi a költségvetést, de nem tud olyan konkrét intézkedést említeni, amely hátrányosan érintené a családokat. Banai Péter Benő azt a kifogást is visszautasította, amely szerint a kormány nem spórol magán, ugyanis éppen ezért fognak vissza állami beruházásokat, ami takarékossági intézkedés. Ha pedig az ellenzéknek valóban fontos az energiahatékonyság és a környezetvédelem, akkor támogassa a paksi projektet, jelentette ki az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×