eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Megbüntette Karácsony Gergelyt a választási bizottság

648 aláírásgyűjtő ív hiányzik, ezért több mint félmilliós bírságot kapott Budapest főpolgármestere.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Karácsony Gergely főpolgármester magánszemélyként két kérdésben - a Fudan egyetem valamint az álláskeresési járadék ügyében - kezdeményezett népszavazást tavaly. Az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB pedig az aláírások ellenőrzése után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.

A jogszabály szerint a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia,

ívenként 800 forintot.

Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította,

  • a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le a népszavazás kezdeményezője, ezért 260 800 forint bírságot szabott ki rá.
  • Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza a kezdeményező, ezért 257 600 forint bírságot szabtak ki rá.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Az NVB elfogadta a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazások adatairól szóló közleményét is. A bizottság törvényben előírt kötelezettsége a népszavazások eredményének közzététele; a közleményt a testület a honlapján és a Magyar Közlönyben hozza nyilvánosságra.

Az április 3-ai népszavazás eredményét az NVB április 25-én állapította meg, és az jogorvoslat hiányában április 28-án emelkedett jogerőre.

Az NVB szerdán már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartotta meg ülését. Az NVB-nek hét, az Országgyűlés által választott tagja van, de az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe. Az új Országgyűlésben kilenc frakció alakult meg (Fidesz, KDNP, DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Mi Hazánk, Párbeszéd és LMP), de eddig csak a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP jelentette be megbízottját. A négy delegált tag a múlt héten már leette esküjét, így a szerdai ülésen már részt vehettek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×