eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Résztvevők a Magyarországra menekült ukrán anyák felvonulásán Budapest belvárosában 2022. április 2-án. A demonstrálók csatlakoztak az Egymillióan a szabad Ukrajnáért Facebook-csoport Legyen végre vége! elnevezésű, a szabad Ukrajnáért tartott szolidaritási tüntetéséhez a Szabad sajtó útján.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Tárt karokkal várja a menekült egészségügyi dolgozókat az orvosi kamara, de...

Lénárd Rita, a MOK alelnöke szerint az a legfontosabb, hogy segítsenek az ukrajnai háború elől menekülő kollégáknak, ám több probléma is nehezíti a magyarországi munkavállalásukat. Lengyelországban és Olaszországban már márciusban megkönnyítették a munkába állásukat, nálunk még csak most dolgoznak ezen.

Mindenre kiterjedő szakmai segítséget szeretne nyújtani a menekült ukrán orvosoknak, ápolóknak a Magyar Orvosi Kamara. Ennek egyelőre a nyelvi különbség mellett a – betegbiztonság szempontjából érthető – bürokrácia az egyetlen akadálya. De a vállalkozás nem lehetetlen, és ezt a lengyel vagy akár az olasz példa is bizonyítja – írja összeállításában a növekedés.hu.

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke azt mondta a lapnak, az a minimum, hogy befogadók, és nem alamizsnára van szükségük a hozzánk érkező menekült egészségügyi dolgozóknak, hanem munkára. Elmondása szerint sok Ukrajnából érkező egészségügyi dolgozó kereste meg őket az elmúlt időszakban, de

magyar orvosok is jelezték, hogy szükségük lenne ukrán szakemberekre a sok vendégmunkás miatt.

Ukrán nyelvű internetes felületet terveznek létrehozni az álláskeresés megkönnyítésére.

Az Ukrajnából menekült orvosok, ápolók magyarországi foglalkoztatásának ma még jelentős gátja a bonyolult jogi szabályozás. A diplomák kölcsönös elismerése, ami az uniós országok között gördülékeny, itt nem működik, Ukrajnával pedig nincs külön megállapodásunk erre. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem csak ukrán, hanem sok esetben eddig ott dolgozott harmadik országbeli menekült is érkezett hozzánk, akik megint másutt szerezték a diplomájukat – magyarázta az alelnök.

A nyelvi akadályok leküzdése érdekében a kamara alapszintű nyelvoktatást is szervez az érdeklődők számára, természetesen térítésmentesen.

Kiemelte:

az a legfontosabb, hogy ott dolgozhassanak a menekültek, ahol akarnak, a hozzájuk legközelebb álló területen.

Lénárd Rita elmondta, az illetékes hatóságok, szervek már dolgoznak azon, hogy a betegellátást nem veszélyeztetve leegyszerűsítsék és ezzel felgyorsítsák az Ukrajnából menekült egészségügyi dolgozók diplomájának, illetve szakképesítésének elismerését.

Arról is beszélt, hogy a lengyelek már márciusban megtették ezt. Olaszországban szintén még március második felében lehetővé tették, hogy ukrán menekültek 2023 márciusáig kórházakban vagy magánpraxisban dolgozzanak, amennyiben rendelkeznek a megfelelő képesítéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×