eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Diákok ebédelnek a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

A tartalékukat élik fel a közétkeztető cégek

Nem tudnak mit kezdeni a 25-30 százalékos drágulással, további működésükhöz az önkormányzatoknak kellene engedni a feltételeken.

Már alig állnak a lábukon a közétkeztető cégek a hvg.hu beszámolója szerint. A Magyar Közétkeztetők Szövetségének szóvivője, Demeter László az InfoRádióban azt mondta, hogy cégek többsége már a tartalékát éli fel.

"Egy Emmi-rendelet az irányadó a közétkeztetésben, ez részletesen szabályozza az étrendtervezést, az étellel kapcsolatos követelményeket, a tájékoztatási kötelezettségeket, a kötelezően biztosítandó élelmiszereket és a diétás étkezés személyi feltételeit is. Ebből következik, hogy az egyik legnagyobb kihívásunk a szakembergárda biztosítása a közétkeztetésben" - szögezte le Demeter László.

Egy 2020-as kormányrendelet viszont azt szabályozza, hogy 2022 januárjától 60 százalékban hazai alapanyagból kell dolgozni, ezt az arányt a rendelet 2023-tól pedig 80 százalékra emeli.

Ez a kiindulási helyzet akár biztonságot is nyújthatna, ám az árrobbanás itt is érezteti hatását.

"Főleg a 2022-es árváltozás, ami nagyon drasztikus, ráadásul a KSH kimutatásával teljesen szembemegy, hiszen

a szövetség tagjai és szakértői 25-30 százalékos drágulást tapasztalnak,

mivel csak bizonyos körét használják az élelmiszereknek, a kisebb cégeknek pedig ez igen komoly veszélyt tartogat a továbbéléssel kapcsolatban" - mondta.

Hogy hányan vannak a létükben veszélyeztetett cégek, arról azt mondta, az önkormányzati segítségen sok múlik, mivel a közétkeztetésben jelen lévő vállalatok velük állnak kapcsolatban.

"Az önkormányzatokkal kellene szerződést módosítani a biztonságos üzemelés érdekében" - tette hozzá.

Ezen áremelkedés mellett szerinte 2022-ben már nem lehet nyereségről sem beszélni, a veszélyhelyzet kivezetéséig pedig áremelésről Demeter László szerint szó sem lehet.

"A közétkeztető cégek alapvetően nagyon kevés pénzből gazdálkodnak, de azt gondolom,

a szülők is járnak boltba,

és tapasztalják, hogy minden rettenetesen megdrágult, azt gondolom, emiatt hajlandóak több pénz fizetni a közétkeztetésért is" - fogalmazta meg várakozásait.

A minimálbér és a kötelező bérminimum is hatással volt a cégek tervezésére, igaz, a vidéki városokban "még rendelkezésre áll" a munkaerő, de a bérváltozás kihívás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×