eur:
392.81
usd:
367.82
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Háború vagy béke a választás tétje, mondta a Fidesz kampányzáró rendezvényén Orbán Viktor - a nap hírei

Szavazzanak a változásra, a békére, Európára - erre biztatta támogatóit az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Először hajtott végre támadást orosz területen az ukrán légierő.

Veszélyes időkben ne kísérletezzenek, támogassák a tapasztalatot, és válasszák újra eddigi képviselőiket - ezt ajánlotta hallgatóságának Orbán Viktor Székesfehérváron. A Fidesz elnöke, kormányfő megismételte, hogy álláspontja szerint háború vagy béke a választás tétje. Azt hangsúlyozta, hogy most a kockázat összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a délszláv háború idején volt, mert két hatalmas ország háborúzik, ráadásul egyikük atomhatalom. Szerinte, ha a baloldal nyer, akkor másnap megindulnak a fegyverszállítmányok Ukrajnába, Részvételre biztatott az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazáson is.

Vegyenek részt a választáson vasárnap, és szavazzanak a változásra, a békére, Európára - erre biztatta támogatóit az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy az ellenzék erősebb mint valaha, szerinte soha ennyi támogatás, soha ilyen lelkesedés nem állt még egyetlenegy választási szövetség mögött. Márki-Zay Péter szerint gigászi küzdelem zajlik, és az ellenzéki összefogás a győzelem kapujában áll.

Több mint 40 ezer delegált vesz részt az április 3-ai választáson az ország 10.243 szavazatszámláló bizottságában. 4 évvel ezelőtt 32 ezren voltak. A legtöbb delegáltat, több mint 19 és fél ezret az egyesült ellenzék bízott meg, a Fidesz-KDNP több mint 17 és fél ezret, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt több mint 1.700-at, a Mi Hazánk Mozgalom több mint 800-at. A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási testületbe delegáljanak tagot, így saját

megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

Eljárást indított az ellenzéki SMS-kampány ügyében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Az ügyben a Nemzeti Választási Bizottság is feljelentést tett, ezt a pénteki ülésen a tagok tíz igen, egy nem ellenében támogatták. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában óriási választási csalásnak nevezte azt, ahogy az ellenzék a polgárok adatait kezeli a kampányban. Azt mondta: emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána erre politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna.

Felfüggeszti a határozatlan idejű sztrájkját a két pedagógus szakszervezet. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megvárják az új kormány megalakulását, amelynél azonnal bejelentkeznek, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat. Addig is a sztrájkbizottság folytatja a munkát a munkabeszüntetés alatt eddig tapasztalt szabálytalanságok feltárására. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy több mint 40 ezer pedagógus sztrájkolt március 16-tól 18-ig.

Két ukrán helikopter csapást mért egy belgorodi olajtárolóra. Ez az első ismertté vált, orosz területen végrehajtott ukrán légicsapás. A rakéták eltaláltak még egy nyomdát és egy energiaelszámolási vállalat épületét. Közben ukrán médiaértesülések szerint az orosz csapatok elhagyták Kijev Brovari nevű kerületét. Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetén ezen a területen folytak a legvéresebb harcok. Úgy tudni, az ukrán erők jelenleg Csernyihiv felé tartanak, a város 10 kilométeres körzetben fekvő falvak már ukrán ellenőrzés alatt vannak.

Nem lehet bejutni Mariupolba és elhagyni sem lehet a várost. A város polgármesterének munkatársa a Twitteren azt írta: nem tudnak segélyszállítmányt eljuttatni a lakosságnak, és a civileket sem tudják kimenekíteni. Közölte: az orosz erők hermetikusan lezárták a várost a humanitárius segélyek előtt, és a tervezett zöldfolyosót sem nyitották

meg. Az illetékes arról számolt be, hogy az egykor 400 ezres városban civilek tízezrei élnek hetek óta nyomorúságos körülmények között. A település jelentős része a földdel vált egyenlővé. A polgármesteri hivatal becslései szerint eddig ötezer civil halt meg a város ostromában.

Az ukrán erők eddig csaknem harminc települést vettek vissza az oroszoktól - közölte az ukrán vezérkar. A katonai vezetés helyzetjelentése szerint az orosz csapatok átcsoportosításokat hajtanak végre, és nagy valószínűséggel a keleti országrészbe összpontosítják erőiket. Északon az orosz csapatok változatlanul blokád alatt tartják Csernyihiv városát, keleten Harkivot, Izjum városát pedig továbbra is ellenőrzésük alatt tartják.

Az ukrajnai orosz katonai invázió kezdete óta legalább 53 ukrán kulturális helyszínben tett kárt a háború - közölte az UNESCO. A megrongálódott vagy részben megsemmisült kulturális helyszínek között van 29 templom, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék. Kijev is veszélyben van, de egyelőre nincs jele annak, hogy az ott található UNESCO világörökségi helyszínek kárt szenvedtek volna.

Az idei volt a harmadik legszárazabb első negyedév Magyarországon 1901 óta országos átlagban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: az első három hónapban országosan - az előzetes adatok szerint - 42,6 milliméternyi csapadék esett. Ennél szárazabb évkezdet csak 1918-ban és 1949-ben volt. Az összes háromhavi időszakot nézve a hetedik legszárazabb lett a 2022. január-márciusi időszak. Ma hosszú idő után az ország nagy részén területi átlagban már 10-30 milliméternyi csapadék hullott.

Már csak három megyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom, a csapadékos időjárásnak köszönhetően az ország nagyobb részén megszűnt a fokozott tűzveszély. A Nébih közlése szerint Bács-Kiskun, Békés valamint Csongrád-Csanád megyékben továbbra is tilos égetni, mert nem esett elég eső.

Már elfogyott az összes jegy a július végi Formula-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi programjára. A Hungaroring közösségi oldalán megjelent közlemény szerint a normál és a pluszban építendő öt tribünre, de még az állóhelyekre szóló jegyek is elkeltek. Így a 37. Magyar Nagydíjat csaknem 100 ezer néző követi majd a mogyoródi versenypályán. A közlemény szerint eddig csak a bérleteket és a vasárnapra szóló belépőket értékesítették, de mostantól kaphatóak a pénteki és a szombati jegyek is.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×