eur:
389.41
usd:
361.54
bux:
68381.53
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiterjeszti a kamatstopot a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre a kormány - a nap hírei

Elutasította az Alkotmánybíróság a munkavállalók kötelező védőoltásáról szóló jogszabály elleni beadványokat. Kiterjeszti a kamatstopot a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre a kormány. Jelentős károkat okoz Nagy-Britanniában a 30 éve nem tapasztalt erejű szélvihar.

Az Alkotmánybíróság formai okból elutasította azokat a beadványokat, amelyek azt kifogásolták, hogy a munkáltató kötelezheti az oltás felvételére dolgozóit. A testület úgy ítélte meg, hogy a beadványozók nem merítették ki az összes jogorvoslati lehetőséget, hanem közvetlenül alkotmányossági vizsgálatot kértek. A bírák állásfoglalása szerint ha a munkáltató szabályt sért, akkor a dolgozók munkaügyi bírósághoz fordulhatnak. Az Alkotmánybíróság a koronavírus-járvánnyal összefüggésben tavaly decemberben döntött arról, hogy nem alkotmányellenes az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltása, októberben pedig arról, hogy nem alkotmányellenesek a védettségi igazolvánnyal járó többletjogok.

Kiterjeszti a kamatstopot a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre a kormány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az intézkedés október végi szinten rögzíti a lakáscélú lízingszerződések kamatait, akárcsak a jelzáloghitelek esetében. A csökkenés először a márciusi lízingdíjakban jelenik meg, és abból a januári túlfizetést is jóváírják. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint a kamatstoppal eddig csaknem félmillió család élhetett, a mostani intézkedés pedig több ezer családot érinthet.

A családi adó-visszatérítés bizonyos feltételekkel visszamenőleg is járhat – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. Ez azokat a szülőket érintheti, akik külön élnek, de felváltva gondozzák gyermeküket, ha a családi pótlék 50-50 százalékos folyósítására vonatkozó kérelmüket legkésőbb február 28-ig benyújtják a kormányhivatalhoz. Jelenleg valamivel több, mint 4500 olyan, felváltva gondozott gyermek van, akiknek a szülei megosztva kapják a családi pótlékot. 2020 októbere óta csaknem megduplázódott az érintettek száma.

A visegrádi országok együttműködése független a párt-határoktól és arra hosszú távon lehet építeni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az uniós fejlesztésekért felelős V4-miniszterek budapesti tanácskozása után hangsúlyozta, hogy a csoport országai elkötelezett hívei az uniónak és úgy gondolják, hogy az intézményesített európai együttműködésnek nincsen alternatívája. Fontosnak tartják továbbá az eltérő fejlettségű térségek közötti különbség csökkentését is.

Visszakapták helyeiket az európai parlamenti küldöttségekben a Fidesz EP-képviselői. A Fidesz EP frakciója azt közölte: az európai parlamenti küldöttségek célja a kapcsolattartás, folyamatos egyeztetés nem uniós országok, régiók vagy szervezetek parlamentjeivel rendszeres ülések, előadások, látogatások révén. A nagyobbik kormánypárt politikusai azért fognak dolgozni, hogy a magyar érdekek is megjelenjenek. A Fidesz képviselői még az Európai Néppártból való, tavaly márciusi távozásuk miatt veszítették el a küldöttségi tagságaikat.

Négynapos lesz idén a március 15-i ünnepségsorozat, már március 12-én, szombaton megkezdődnek a rendezvények. Az operatív törzs március első napjaiban kezdi meg munkáját - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kovács Zoltán a közösségi oldalán azt írta, a szervezők kérésére március 15-én csatlakozik majd a Békemenet a központi ünnepség programjához. A tervek szerint a nemzeti ünnep délutánján a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ellenzék is tart rendezvényt: nagygyűlést hirdetett a Műegyetem rakpartra az Egységben Magyarországért.

Három nappal, február 21-e éjfélig meghosszabbítja a középfokú felvételi jelentkezések benyújtásának határidejét az Oktatási Hivatal. A szervezet közlése szerint ma, a határidő lejártának eredetileg kitűzött napján, külső szolgáltatói hiba miatt délután két órától nem volt lehetőség a középiskolai felvételi jelentkezések benyújtására.

Eddig soha nem látott fontosságú gazdasági kezdeményezéseket indít Afrikában az Európai Unió. A fejlesztések középpontjában az infrastruktúra fejlesztése, az energiaellátás biztosítása, valamint a digitális és a közlekedési összekapcsoltság szerepel - közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az EU-Afrika csúcstalálkozót követően Brüsszelben hangsúlyozta: ahogy Afrika elindul a jövő felé vezető úton, az Európa Unió Afrika annál inkább partnerévé kíván válni.

Oroszországba menekítik a két kelet-ukrajnai szakadár terület civil lakosságát, mert az ottani hatóságok ukrán támadásra számítanak. Az úgynevezett donyecki népköztársaság vezetője szerint a kitelepítés elsősorban a nőkre, a gyerekekre és az idősekre vonatkozik. Hozzátette: megállapodott az orosz vezetéssel, hogy a menekülőket Rosztov megyében helyezik el. Nem sokkal később Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy minden érintett menekültnek fizessenek ki 40 ezer rubel segélyt.

Jelentős károkat okoz Nagy-Britanniában a 30 éve nem tapasztalt erejű szélvihar. Írországban egy ember meghalt, amikor rádőlt egy fa. Az orkán nagy területen letépte a londoni O2 aréna tetőszerkezetét, a létesítményt lezárták. A Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek, ez az Angliában valaha mért legnagyobb szélsebesség. London fő pályaudvarainak vasúti forgalma leállt és London öt nemzetközi repülőterén rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért jönnek Magyarországra a külföldi dolgozók, ha Nyugat-Európában sokkal többet keresnének?

Miért jönnek Magyarországra a külföldi dolgozók, ha Nyugat-Európában sokkal többet keresnének?

Az ukrán dolgozók az oroszok elleni háború óta csak „átutazók”, döntő többségében az ázsiai munkaerőre álltak át a magyar cégek, ha külföldiekben gondolkodnak. Óriásit ugrott a fülöp-szigeteki munkavállalók száma, de továbbra is nagy számban hoznak be vietnámi, legújabban pedig kirgiz dolgozókat. Bár az átlag ázsiai dolgozó számára jobb a bérszínvonal Magyarországon az otthoni lehetőségeihez képest, azért a nyugat-európai fizetésekkel még nem tudják felvenni a versenyt a legnagyobb itthoni cégek sem. Cikkünkből az is kiderül, mi a titka annak, hogy sok dolgozó mégis Magyarországot választja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×