eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Gellérthegyi SIKLÓ Kft.

Újabb részletek a gellérthegyi siklóról

Megújították az építési engedélyt, látványos és környezetbarát megoldással kapcsolnák be a városrészt Budapest közlekedésébe.

Új építési engedélyt szerzett a korábbi, 2022. február 1-jéig érvényes építési engedély mellé a Gellérthegyi Sikló Kft. A Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott újabb, azaz második engedély kézhez vételével újabb akadály hárult el a beruházás megkezdése elől. A jelenlegi tervek szerint az utazóközönség 2023 második felében veheti használatba az új siklót.

Az új építési engedély birtokában tovább folytatódhat az építési munkálatok előkészítése. A terület birtokbavételét követően kezdődhetnek meg a tereprendezési munkálatok és a régészeti feltárások, majd ezután a tényleges kivitelezés, amelyre a jelenlegi ütemezési tervek szerint 13 hónap áll majd rendelkezésre.

A sikló megépítésével egy több mint százéves terv válhat valóra, és lehetővé teszi a városrész közúti forgalmát rendkívül módon terhelő, ezáltal az ottlakók életminőségére negatív is hatással lévő turistabuszok teljes kitiltását a környező utakról.

A sikló egy 300 méteres, kötött pályán haladó, több kocsiból álló, elektromos hajtású közlekedési eszköz lesz, amely 72 másodperc alatt teszi meg az utat a Gellért-hegy lábától a tetejére tervezett kilátóig. A beruházás célja kettős: elsődlegesen a környezetszennyező turistabuszforgalom kiváltását hivatott megoldani – jelentősen mérsékelve a káros anyagok légkörbe juttatását, másrészt Budapest turisztikai kínálatát is egy új, izgalmas attrakcióval gazdagítja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×