eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc: először parlamenti többség, aztán kormányfőválasztás, ez a sorrend

Sikerként, az útjuk újabb állomásaként értékelte Gyurcsány Ferenc pártjának és feleségének az ellenzéki előválasztáson elért teljesítményét, de a győztes Márki-Zay Péternek a nevét sem említette meg.

Facebook-oldalán megjelent értékelőjében a Demokratikus Koalíció vezetője felvázolta, hogy milyen úton növekedett a párt. Kiemelte, hogy legutóbb éppen csak, de összejött a parlamenti frakció, most pedig nekik van az ellenzéki pártok közül a legnagyobb uniós delegációjuk, a fővárosi közgyűlésben a legnagyobb frakciójuk.

Úgy értékelt, hogy pártja mostanra a „legnagyobb, legerősebb”, „az egyetlen önmagában is kormányzóképes” ellenzéki párttá nőtte ki magát, és a mostani versenyből is megerősödve jöttek ki. Harminckét egyéni képviselőjelöltjük van. „Száz ellenzéki szavazóból 43 az egyetlen versenyben maradt párt, a Demokratikus Koalíció jelöltjére szavazott” - mondta. „Gyerekek, nem kell ezt szégyellni”
– tette hozzá.

Megjegyezte, bár nem erre az eredményre számítottak hónapokkal ezelőtt, de ezzel együtt is sok szavazatot kaptak; „pokoli jól teljesített” a párt is, és miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára is.

Ezután kifejtette: valójában az ellenzéki pártok parlamenti helyekért küzdenek, és

a céljuk az, hogy jövőre legalább 100, a mostani ellenzéki pártokból kikerülő képviselő legyen a parlamentben.

A 106 induló egyéni képviselőjelöltből 32 DK-s jelölt, 22 jobbikos, talán 25 MSZP-s és párbeszédes együtt, továbbá 15 momentumos és 4 LMP-s.

Amennyiben a választásokon ezek a pártok többséget szereznek, úgy „mi választhatunk kormányfőt”. „Először legyen többségünk a parlamentben, aztán választunk kormányfőt” – fogalmazott a pártelnök.

Hozzátette ugyanakkor, hogy vigyázni kell az ellenzék „egységére”, csak akkor van esélye ennek a hat pártnak, ha együtt marad, ha nem engedi magát szétszedni. „Okosan, felelősen, bölcsen belül dolgozunk tovább és teszünk egy ajánlatot, majd kiegészülve a miniszterelnök-jelölttel” - mondta még.

A teljes videó itt nézhető meg.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×